„Býček vyrostl v Chrastavicích a měl 165 kilogramů živé váhy. Odtamtud ho odvezli na certifikovanou porážku do Mrákova a nyní ho pečeme v Srbech," sdělil podrobnosti starosta Jiří Šimek.

Stejně jako při veřejných zabijačkových hodech se o býčka náležitě postaral Jiří Vondraš. Nejprve byl býček grilován zabalený ve vrstvách alobalu na přímém ohni, poté byl oběma Jirky z ´hliníkového kabátku´ vysvlečen a po natření speciálním roztokem, jenž je tajemstvím ´šéfkuchaře´ Vondraše, dopékán do zlatohněda.

Ještě předtím bylo ohniště zpod grilu přesunuto do speciální schránky na boku zařízení. A protože začátek akce byl avizován na sobotní 15. hodinu, brzy poté se na místě objevil muž, který měl zájem maso grilovaného býčka ochutnat. A nejen to, chtěl také odvézt domů na ´okoštování´ rodině.

„Pokud se dozvím, že se někde v okolí peče maso, sednu do auta a jedu. O tom, že tu býčka grilují, jsem si přečetl v Domažlickém deníku. Tady v Srbech jsem už byl v zimě, když dělali u hospody prase. Bylo vynikající, ale býčka jsem takhle upraveného ještě neměl," prozradil pan Honza z Blížejova.

„Na býčka se my, co jsme tady, skládáme. Alespoň se tu něco děje a je legrace," loučili se s námi Srbští.