Seismologické stanice ve střední Evropě zaregistrovaly v pondělí 14. října ve 22.36 hodin zemětřesení s s epicentrem západně od Domažlic nedaleko obce Nemanice.

„Projevilo se otřesy a v té chvíli jsem si myslel, že kolem domu jede nějaké těžké auto. Otřesy trvaly asi pět vteřin, pak jsem vyběhl před dům podívat se, co se děje, zda se po silnici něco nestěhuje. Dnes ráno mi telefonovala doktorka Pazdírková z Masarykovy univerzity v Brně a ptala se mne na totéž, co vy," říká starosta Nemanic Ivan Bartošek s tím, že právě hovořil v Domažlicích s paní z Tlumačova a sdělila mu podobné zážitky.

„Pondělní zemětřesení zaznamenaly stanice v Kašperských Horách, v Novém Kostele severně od Chebu, další seismická stanice je v Německu. Jednalo se o zemětřesení s magnitudem do 2,3. Vzhledem k tomu, že blízko Domažlic není žádná seismická stanice, vycházeli jsme z údajů těch jmenovaných a zlokalizovali jeho epicentrum na 49,44° severní zeměpisné šířky a 12,74° východní zeměpisné délky," upřesnila Jana Pazdírková z Ústavu fyziky Země Přírodovědecké fakulty MU Brno.

Podle jejích slov zaznamenaly zemětřesení seismografy v okruhu až 300 kilometrů.

„První svědectví o pocítěném zemětřesení jsou z obcí Nemanice, Postřekov a Česká Kubice, ale ozvali se nám už také z německého Schönsee. Co mám zprávy, lidé většinou slyšeli ránu, což je jeden z projevů, kdy člověka nenapadne, že by to mohlo být zemětřesení. Mohli zaznamenat i cinkání skleniček či drnčení a hučení," popisuje ohlasy obyvatel Domažlicka Pazdírková.

Zemětřesení na Domažlicku. Žluté body označují místa, odkud již lidé zemětřesení hlásili.

Zemětřesení na Domažlicku. Žluté body označují místa, odkud již lidé zemětřesení hlásili.

„Pamatuji si, že před Vánoci 1985 u nás také bylo zemětřesení. Se synem jsme slepovali u stolu linecká kolečka a měla jsem pocit, že mi pod domem jezdí důlní vozíky. Když opadlo leknutí, běžela jsem – nevím proč – do kotelny, jestli nevybuchl kotel. Pak jsme měli popraskanou malbu, zvláště u stropu," popsala obyvatelka Pasečnice, kde zemětřesnou ránu nyní také zaznamenali.

„Zemětřesení bylo na poměry naší relativně klidné části Evropy poměrně silné. Lidé ale nemusejí mít strach, u zemětřesení o tomto magnitudu neočekáváme, že by mohlo způsobit nějaké škody. Prosíme občany, kteří je pocítili, aby vyplnili makroseismický dotazník na stránkách Geofyzikálního ústavu Akademie věd na adrese http://www.ig.cas.cz/ (pozn. red. - stačí kliknout na tento odkaz), jejich zprávy jsou pro nás velmi cenné," požádala na závěr čtenáře Domažlického deníku doktorka Pazdírková.

Zemětřesení na Domažlicku. Takto ho zaznamanela seismologická stanice Jaderné elektrárny Temelín. Čas na seismogramu je uveden v UTC (SELČ - 2 hodiny).

Zemětřesení na Domažlicku. Takto ho zaznamanela seismologická stanice Jaderné elektrárny Temelín. Čas na seismogramu je uveden v UTC (středoevropský letní čas má odchylku 2 hodiny).