Radek Mádr, generální ředitel společnosti Ball Beverage Packaging Czech Republic uvedl, že výrobu plechovek společnost zahájí na přelomu února a března příštího roku. „Už nyní nabíráme zaměstnance, využili jsme i některé, kteří odešli z Panasonicu (v březnu ukončil v Plzni výrobu televizí, pozn. aut.). Jsou to spolehliví lidé, kteří tam pracovali několik let,“ řekl Mádr s tím, že společnost nebude zaměstnávat agenturní pracovníky. „Naše technologie jsou na vysoké úrovni a školení zaměstnanců může trvat až šest měsíců. Proto hledáme zaměstnance, kteří u nás budou pracovat dlouhodobě,“ popsal generální ředitel.

Podle Mádra nabízí Ball svým zaměstnancům plat kolem 45 tisíc Kč měsíčně dle pozice. Ball je na světě největší firma svého druhu a v Plzni se chystá vyrobit něko-lik miliard plechovek ročně. Vyvážet je bude z velké části do zahraničí. Pro jaké firmy konkrétně, zatím nechtěl Radek Mádr upřesnit. „Jsou to ale největší poskytovatelé nápojů,“ poznamenal.

Dřevěná chaloupka vystavěná na pilíři uprostřed Radbuzy nedaleko Chotěšova bude muset ustoupit lávce.
Romantická chaloupka u Chotěšova zmizí v květnu. Nahradí ji lávka

I přes covidovou pandemii a válečný kon-flikt je o recy-klovatelné plechovky obrovský zájem. „Naše produk-ce je plně vyprodaná,“ informoval Mádr.

Zvýšený zájem potvrdila i Carey Causey, prezidentka Ballu pro oblast Evropy, Blízkého východu a Afriky. „Poptávka po udržitelnějších obalech prudce roste. Je nezbytné, aby naše firma pokračovala v investicích, které podpoří nejen náš růst, ale i růst našich zákazníků a celé společnosti,“ řekla Causey.

Firma Ball už několik let působí v Ejpovicích, expandovat do Plzně se podle Mádra rozhodla proto, že v Ejpovicích vyčerpala limitní kapacity. V Plzni navíc spolupracuje s výzkumnými pracovníky ze Západočeské univerzity. „Ti pomáhají s vývojem nástrojů na zpracování hliníku,“ doplnil generální ředitel.

Recyklovaný hliník lze použít opakovaně a v podstatě donekonečna s minimálními ztrátami. Jeho zpracování a přetvoření na novou plechovku trvá 60 dní.

Spolupráci Plzeňského kraje, provozovatele ubytovny pro válečné uprchlíky z Ukrajiny a Věznice Plzeň domluvili hejtman Rudolf Špoták a ředitel věznice Pavel Kopačka.
Borská věznice se bude starat o ložní prádlo na ubytovně pro uprchlíky