Domažlická nemocnice byla v roce 2006 jednou z prvních nemocnic v zemi, kde byly televizory na všech standardních pokojích.
Letos přistoupila k jejich obměně na lůžkových pokojích. Místo takzvaných CRT televizorů s oblou a relativně malou obrazovkou, které po deseti letech zastaraly a a u některých přestala fungovat dálková ovládání, vybavuje pokoje postupně plochými LCD televizory s úhlopříčkou 81 centimetrů.

Do poloviny listopadu budou nové přístroje ve 40 ze zhruba sedmdesátky pokojů. V příštím roce bude obměna pokračovat.
„Připomínky k malým televizorům a špatně fungujícím ovládáním se v poslední době stále častěji objevovaly i v dotaznících hodnocení kvality péče v námětech na zlepšení. A jako komplikaci to zmiňoval i personál, protože tam, kde byla poruchová ovládání, musely televizory chodit zapínat a vypínat i sestry. Vedení nemocnice se proto rozhodlo věc vyřešit," říká mluvčí nemocnice Jiří Kokoška.

Na jaře nemocnice koupila a vyměnila 10 přístrojů a nyní v říjnu pořídila dalších 30. Včetně kloubových úchytů na stěnu vyšly všechny zhruba na 200 tisíc korun. Technici je nainstalují postupně do poloviny listopadu.

„Rozdělí se na všechna lůžková oddělení a stanice. Prioritně se dají tam, kde už starší přístroje skutečně dosluhují, a do třílůžkových pokojů, které jsou větší, a pacienti sledují televize z větší vzdálenosti," doplňuje vedoucí technického úseku Domažlické nemocnice Luděk Mráz.

„Když člověk leží v nemocnici, moc zábavy tam nemá. Takže koukání na televizi bere jako zpestření dne. Televize, které tam byly, už opravdu potřebovaly vyměnit. Takže si myslím, že je to dobře. Obavu mám ale z toho, aby peníze vložené do nákupu a instalace nových televizorů nechyběly někde jinde. Pořád slyšíme, že financí mají nemocnice hodně málo," řekl Jan Kuneš z Domažlic.