První dopoledne patřilo angličtině a žákům 7. tříd ZŠ. Na úvod se při poslechu se sluchátky pokusili zjistit chybějící části textu písně, kterou se pak snažili přeložit do češtiny tak, aby slova zapadala do melodie a rytmu. Potom žáci dostali krátká hesla z anglických novinových článků a na internetových stránkách BBC News hledali mezi nejnovějšími zprávami tu, v níž se příslušné heslo nachází. Třetí část programu byla vyhrazena týmové spolupráci při jazykových soutěžích. Program připravily učitelky angličtiny Patricie Dvořáková a Jaroslava Vecková.

Následující den přišli deváťáci, které čekala němčina a úkoly využívající výukový program Tangram připravené Martinou Beberovou a Lenkou Ledvinovou. Žáci si hravou formou zopakovali reálie německy mluvících zemí, procvičili si výslovnost, slovní zásobu i poslech a čtení s porozuměním. Poté zhlédli krátký film o bavorském zámku Neuschwanstein a řešili úkoly z pracovních listů, které k filmu dostali. Ani tentokrát nechyběla soutěž – týmy jednotlivých škol luštily školní německé křížovky.

Poslední dopoledne bylo vyhrazeno informatice a robotice a učitelé Martina Svobodová, Josef Lípa a Josef Šerlovský pracovali opět s žáky 7. tříd. Ti se nejprve seznámili s malým pojízdným robotem a poté se ho učili ovládat. Přitom poznali, jak se na počítači tvoří základní programy pro ovládání robota.

Vyvrcholením programu byla soutěž týmů jednotlivých ZŠ. Její první část tvořila jízda na přesnost, při níž žáci museli robota naprogramovat tak, aby po ujetí 200 cm zastavil koly přesně na čáře. Druhé kolo pak bylo ještě náročnější, neboť robot musel po přímé jízdě zastavit pokud možno přesně 10 cm před překážkou a zatroubit. Nastavovací jízdy probíhaly velmi hekticky, jednotlivé týmy každou chvíli odbíhaly spěšně upravit naprogramování svého robota tak, aby při soutěžní jízdě splnil stanovené úkoly co nejpřesněji.

Rekonstrukce zmíněné učebny a její vybavení byly financovány z projektu IROP. Uvedenými třemi dopoledni ovšem spolupráce domažlického gymnázia se základními školami nekončí, protože na březen je připraven program zaměřený na biologii.

Autor: Jan Pek

Ilustrační foto.
Město vymění elektroinstalaci