Lidi na náměstí přilákala domácí zabijačka, naopak jako by jim nevadila teplota, kdy se v domažlickém podloubí stáhla rtuť v teploměru až k minus devíti stupňům, na rynku pak mráz pálil tváře a ruce lidí silou třinácti stupňů.
„Mrznou nám sekyry. Ale my jsme na zabijačky za mrazu zvyklí,“ smáli se řezníci Michal Sekerák a Adam Muzika, kteří se stali spolu se stánkem Jana Březiny, který nabízel vuřty a zabijačkové dobroty s hořčicí či křenem, vyhledávaným místem pozorování.
V improvizované ´restauraci´ na domažlickém náměstí lidi vychutnávají také medovinu, svařené víno či jiné teplé nápoje, k mání je med a včelí výrobky, nechybí jmelí a vánoční dekorace.
Jeden stánek však zůstal opuštěný, bez prodejce. „Kolegovi zamrzlo auto, proto nepřijel,“ dozvěděli jsme se v sousedním stánku.
Velkou pozornost – hlavně dětí – pak poutá tradiční ohrádka se živými zvířaty v sousedství domažlické kašny, směrem k bráně. Je sice trochu odtažena od hlavního dění před stánky, ale pohled na maminku ovci a její dva potomky – ovčího kluka, jemuž už vyrůstají růžky, a jeho sestru, je k nezaplacení.
Úderem 16. hodiny přibyde u stánků a stromečku další podívaná, tentokrát kulturní. Nejprve to bude školní sbor ZŠ Komenského 17 Perníček - zpěvníček, který po půl hodině vystřídá horšovskotýnská Vysoká tráva a přesně v sedmnáct hodin přijde i ponocný.