Jaký mix ovoce je na dobrou pálenku nejvhodnější?
Jsem zastáncem jednodruhové pálenky, to znamená pouze z jednoho druhu ovoce,  ale pálenka jde vyrobit vlastně z jakéhokoliv druhu ovoce. Vždy záleží na chuti zákazníka.

V loňském roce byly u pálenice obrovské fronty a letos je prázdno. Co se stalo?
Je to jednoduché, ovoce je letos málo. Na vině je počasí.  Dlouhá zima nepřála květu a v té době ještě nebyly ani připravené včelky.  Přesto v červnu ještě nějaké ovoce na stromech bylo. Přišly kroupy a ty  malé plody potloukly. Pak nastoupilo červencové velké sucho, což ovoci  také nepomohlo. V srpnu a začátkem září začaly nezralé plody opadávat. Neudržely se na stromě do konzumní zralosti.

Letos se neurodilo moc ovoce. Jde udělat pálenka i z ořechů? Děláte ji u vás?
Pěstitelské pálení je o tom, že   cukr obsažený v ovoci překvasí na alkohol čili na takové ovocné víno, které se potom destiluje na pálenku. Ořechy však tyto cukry neobsahují a proto by nekvasily. Ořech lze využít na louhování v pálence  třeba na ořechový likér.  Ten už si dělají naši zákazníci sami, protože každý má ten svůj zaručený rodinný recept.

Letos je nadúroda broskví, jsou vhodné na pálenku, a jaká je?
Pálenka z broskví je většinou nevýrazná až mdlé chuti. Někdy má tendence se zakalit, ale to je pouze optická závada.

Když přivezu nyní do pálenice švestky, kdy si budu pochutnávat na pálence?
V lednu  nebo únoru  vám ji vydestilujeme a doporučíme ještě šest týdnů nechat vydýchat. Takže pokud švestky přivezete nyní, na pálence si pochutnáte na jaře.

Kolik ovoce potřebuji dejme tomu na 5 litrů pálenky?
Záleží na druhu ovoce. Na 5 litrů švestkové pálenky je potřeba 50 kg švestek.  Jablek 70 kg a hrušek až 110 kg. Hruška je totiž  na výtěžnost velmi zrádná.

Stále se hodně mluví o metylalkoholu. Jakou mám jistotu, že pálenka od vás je bezpečná?
Pěstitelské pálenice nejsou svojí technologií schopny vyrobit ani takovou koncentraci, která by ublížila člověku. Každý výrobce má zařízení  doloženo i posudkem hlavního hygienika České republiky.

Máte vlastní originální láhve?
Originální lahve vyrobené pouze pro nás nemáme, ale můžeme nabídnou cirka patnáct druhů lahví.

Do kdy přijímáte v pálenici ovoce?
Do poloviny listopadu syrové ovoce a kvasy pak až do dubna.

Jak si mohu sám připravit kvas?
Kvas připravíte tak, že naplníte sud do tří čtvrtin rozmělněným ovocem a necháte je kvasit. Švestky se rozmačkávají, jablka a hrušky, ty raději bez stopek, se drtí. Vytvoří se taková kaše. Ze sudu nesmí unikat vzduch, protože kdyby uvnitř zůstaly vzduchové bubliny, mohl by kvas začít plesnivět. Kvasná nádoba by měla stát na dřevě, aby nedocházelo k ochlazování. Ideální teplota na kvašení je 15 až 18 C°. Kvas je první týden bouřlivější a nakyne jako těsto, proto nesmí být sud plný. Po osmi týdnech kvas zkontrolujeme a necháme dokvasit. Je dobré zajistit si předem termín pálení. Hotový kvas se pozná tak, že když zapálíte sirku, tak nad ním hoří. Pokud by zhasla, ještě probíhá kvašení.“ Hrušky kvasí osm až deset týdnů, jablka dvanáct až šestnáct a švestky minimálně šestnáct týdnů.

Je pálenka vaším oblíbeným nápojem, nebo dáváte přednost jinému alkoholu?
Samozřejmě, že pálenka patří mezi mé nejoblíbenější nápoje. Nejraději mám hruškovici a jablkovici.

Z čeho všeho jde vypálit dobrá kořalka?
Nemůžeme sebrat všechno, co ze stromu spadne. Ovoce musí být dobré, vzbuzovat chuť se do něj zakousnout, pak je zaručeno, že bude i dobrá pálenka.