„Pravidelně jeden měsíc o prázdninách pracuji, druhý se snažím jezdit po festivalech a cestovat," popisuje studentka Vanda Pánková svůj letní rytmus. „Letos jedu s partou kamarádů do Španělska na sběr ovoce," doplňuje.
Krátkodobou práci lze však nalézt i v domažlickém regionu.
„V současné době máme ve stavu čtyři desítky brigádníků," vyčíslila Věra Šťovíčková, vedoucí personálního oddělení APM Automotive Kdyně. Společnost působí po celé republice, mnohé brigádníky ale zaměstnává přímo ve své kdyňské centrále.
„Brigádníky potřebujeme hlavně na výpomoc ve skladu. Využíváme nejen nové zájemce o brigádnickou výpomoc, ale i stálé brigádníky, u kterých je jejich velká výhoda v tom, že jsou z předchozího působení u nás již zapracovaní," popisuje Šťovíčková.
„Ve srovnání s loňskem jsme neměli problém s naplněním našich brigádnických pozic. Dokonce máme i některé adepty v záloze, když bychom potřebovali narychlo nějaké místo doplnit," konstatuje vedoucí personalistka kdyňské firmy.
Zájemci o brigádu často kontaktují i prodejny potravin. „Naše společnost usiluje o to, aby veškeré práce na prodejnách ´zvládla´se zaměstnanci na hlavní pracovní poměr, ale samozřejmě i my máme ve vybraných případech brigádníky, snažíme se ale jejich počet minimalizovat," říká mluvčí řetězce Kaufland Michael Šperl s tím, že na prodejnách brigádníci vypomáhají převážně manuální činností a výpomocí.
„Uchazečům o brigádu bychom doporučili, aby zkontaktovali přímo naši domažlickou prodejnu, kde dostanou aktuální informace, zda právě tato prodejna brigádníky potřebuje," uzavřel Šperl.
Červenec a srpen jsou hlavní sezonou pro restaurace a stánky na koupalištích a turistických centrech.
„Každoročně mám problém sehnat dostatek lidí na obsluhu hostů. Vyučené servírky k mání nejsou a nahodilé brigádníky musíme alespoň týden pořádně zaučovat. Několikrát se mi stalo, že student si u nás domluvil brigádu, přišel dvakrát do práce a pak se už neobjevil," popisuje odvrácenou stránku letních brigád restauratér, který nechtěl zveřejnit své jméno.