„Myšlenka vydat kuchařku je stará, není to záležitost krátkodobá. Přede mnou vydala doktorka Kumperová vlastní Chodskou kuchařku, ale protože ta se postupem času vyprodala, bylo třeba přijít s něčím novým,“ uvedl autor Josef Nejdl při křtu mezinárodní knížky pro kuchařinky, která je vlastně současně i malou etnografickou studií stravování.

Čtenář v ní najde polévky, hlavní jídla, sladkosti i pochutiny, které jsou typické pro Chodsko a sousední Bavorsko. Nabízí desítky tradičních receptů, chodské jsou označené logem koláče, bavorské obrázkem jitrnice.

Účastníkům křtu knihu podepsal autor Nejdl i vydavatel Zdeněk Procházka.

„Na vydání knihy přispělo i Muzeum Chodska a Plzeňský kraj,“ podotkl Procházka.

Jedinečná byla ochutnávka jídel podle tradičních receptů.

„Chutnalo mi všechno, ale nejlepší byla asi zelňačka,“ řekl Deníku jeden z návštěvníků akce.

Ti, kteří křest spojený s prodejem knihy nestihli, nemusejí být smutní. Kuchařku mohou koupit přes internet v Nakladatelství Českého lesa, případně v Muzeu Chodska a domažlických knihkupectvích.