Nové radary nyní ukazují motoristům projíždějícím Klenčím pod Čerchovem, jak rychle jedou. Těm, kteří dodržují zákonnou padesátku, se rozsvítí pod tabulí ukazující rychlost jízdy nápis ´Děkujeme´, spěchající naopak upozorní, aby zpomalili.

Jeden z radarů je umístěn v blízkosti Masarykovy základní školy ve směru od Draženova, druhý na opačné straně městyse při silnici od Výhledů.

„Umístění radaru schvalovalo minulé zastupitelstvo, ale radary se umisťovaly až nyní. Nicméně počítáme, že budeme bezpečnostní situaci v Klenčí ještě dolaďovat. V horní části Klenčí se nám sice zpomalí auta, ale bezprostředně před školou ve směru na Domažlice by to chtělo vyřešit, což by ještě více přispělo k bezpečnosti před základní školou a domem s pečovatelskou službou," říká starosta Jan Bozděch.

Řidiči, kterým radar poděkuje, mohou mít v Klenčí milé zpestření jízdy a pocit, že se chovají ohleduplně a dodržují zákony. Zato ti, které nabádá ´Zpomalte´, dobře registruje oko kamery nad ukazatelem rychlosti. Mohou se tudíž připravit na to, že se za svoji příliš rychlou jízdu budou muset zodpovídat strážcům zákona – dopravní policii.

„Vím, že radar stoprocentně nic neřeší, ale jsem moc ráda, že tohle upozornění je konečně u školy, kam chodí moje děti," uvedla Deníku maminka, která se nám představila jako Jana, a dodala: „Co tu udělali novou silnici, někteří řidiči tudy jezdí jako k ohni."