Každý rok bujely tyto nebezpečné rostliny, které vyrostou do výše několika metrů, na dvou hektarech.

Do nitra obce se díky koňským dávkám postřiku a nekonečné práci dvou najatých pracovníků naštěstí nedostaly.
„Pomalu se nám daří bolševník vytlačit z katastru obce. Dokázali jsme zlikvidovat celé plochy, které každoročně dosahovaly dvou hektarů. V současné době jsou lokality tak malé, že likvidujeme už jen jednotlivé rostliny," říká starosta Chodské Lhoty František Jílek.

Obec už likvidace bolševníku stála nemalé peníze, ale vyhráno ještě není.
„Na likvidaci používáme doslova koňské dávky Roundupu. Navíc platíme dva lidi, kteří třikrát do roka objíždí katastr, místa výskytu bolševníku stříkají a spolu s myslivci hlídají. Pokud se někde rostlina objeví, musí ji okamžitě zlikvidovat. Z jedné rostliny jich vyroste druhý rok padesát," pokračuje starosta.

Do Lhoty se kdysi bolševník dostal kvůli nápadu tamního myslivce. Ten ho vysázel v jednom remízku, aby prý se tam mohly schovávat srnky.
„Bolševník se začal roztahovat po potoce, do koridoru i kolem lesa. Bývalý starosta se pokoušel o jeho likvidaci, ale marně. Poslal tenkrát chlapa, aby vzrostlé bolševníky posekal. Ten se do toho pustil mačetou a dopadl velmi špatně, vrátil se popálený a samý puchýř," zavzpomínal Jílek.

Z remízku, který tehdy myslivec osázel bolševníkem, je dnes opět místo, kde rostou divoké stromy, které sem Lhotští v rámci revitalizace zeleně nechali zasadit.

Boj s bolševníkem, který se jim zatím podařilo dostat pod kontrolu, ještě nekončí. Kořeny nebezpečné rostliny, kterou do Čech přivezl hrabě Metternich, dokáže pod zemí přežít až patnáct až dvacet let.