Více než desítka vozidel hasičských sborů zaplnila v pátek v podvečer prostranství a ulici u Obecního úřadu v Chodově. Většina z nich patřila bavorským hasičům, kteří přijeli do Chodova na společné cvičení.

„Vloni i předloni jsme byli v Německu na součinnostním výcviku, letos jsme se pořádání společné akce ujali my v Chodově," předeslal před začátkem velitel cvičení Milan Mathauser z SDH Chodov.

„Předloni jsme cvičili v Höllu a vloni v Untergrafenri­edu," doplnil ho kolega ze sboru a starosta okrsku Eduard Sýkora.

„Cvičení se účastní za českou stranu sbory z Chodova, Trhanova, Pece a Klenčí, z Německa mají přijet kolegové hasiči z pěti sborů. Našim cílem je dostat co nejvíce vody na určené místo. Z šesti proudů B bychom tam chtěli dopravit za minutu 1800 litrů vody." upřesnil Mathauser. Dodal, dálková přeprava vody bude vést z Černého potoka k Chodovským skalám.

Krátce před 18. hodinou už byly všechny sbory před Obecním úřadem Chodov, kde je přivítal místní starosta Jan Etzl. „Lepší je setkávat se takto přátelsky, než někde u ohně, uvedl mimo jiné Etzl.

Na cvičení se přijeli podívat i představitelé dvou bavorských míst, z Waldmünchenu místostarosta Martin Frank a z Tiefenbachu pak starosta Ludwig Prögler.

„Jsem rád, že jsme se tentokrát mohli sejít u vás v Chodově. Naším úkolem je sestavit dálkové vedení vody. První má délku cirka 1,1 km, druhé přibližně 490 metrů. Na delší trase budou sbory z Tiefenbachu, Schäferei, Höllu a Hochy, na konci pak z Waldmünchenu," uvedl před nastoupenými hasiči šéf sboru z Hochy a zároveň požární inspektor okresu Cham Anton Ruhland.

Poté už se hasičské vozy vydaly dolů Chodovem na spojnici Trhanov – Pec, kde Němci odbočili a sestavili dálkové vedení z Černého potoka v místech, kde ho přetíná polní cesta do Pily. Druhé vedení bylo položeno po pravé straně silnice nad mostkem do Pece. Obě vedla k Chodovským skalám, kde hasiči provedli závěr akce – stříkání. Během cvičení, které se vydařilo, neměli hasiči nouzi o diváky.

Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube

Další fotografie najdete ZDE