Jako první v domažlickém regionu zakáže Bělá nad Radbuzou pít alkohol na veřejnosti. Chce se tak vypořádat s nešvarem, jímž jsou opilci narušující klid a pořádek ve městě.

Vyhlášku zákazující požívání alkoholu a jiných omamných látek na veřejných prostranstvích schválilo minulý týden zastupitelstvo města.

„Bylo to už potřeba. Po Romech popíjejících na lavičkách zůstává hrozný nepořádek. Cigaretové nedopalky, lahve, pivní plechovky, krabice od vína,“ objasnil Deníku důvod přijetí nové vyhlášky starosta Bělé nad Radbuzou Libor Picka. „Navíc poškozují a vyvracejí lavičky a lidé si nemají kam sednout. Jedná se tedy i o ničení veřejného majetku,“ dodává.

Situace se podle něj neustále zhoršovala, a proto se město rozhodlo zakročit. Na zasedání bělského zastupitelstva hlasoval při přijímání vyhlášky z přítomných třinácti členů pouze jeden proti návrhu a obecně závazný předpis začne platit už ve čtvrtek 16. října.

Určuje problémová místa v Bělé, kde bude zakázáno alkohol konzumovat. Patří mezi ně náměstí, školní a fotbalové hřiště, okolí koloniálu v sídlišti Za Pivovarem a v okolí prodejny potravin ve spádovém Újezdě Svatého Kříže.

„Lidé poukazovali na to, že například v sídlišti Za Pivovarem opilci močí na veřejnosti, dospělým i dětem na očích, a to není nic příjemného,“ říká člen zastupitelstva Jiří Mach. Podle něj by měl zákaz sloužit především jako prevence, aby se výskyt problémových osob na veřejnosti omezil.

Zákaz se nebude týkat zahrádek a předzahrádek restaurací, různých akcí a zábav.

„Nejsem si jistá, zda takový zákaz něco změní. Všechno se koneckonců porušuje. Navíc nemáme vlastní policii a nemyslím si, že bude dodržování vyhlášky kontrolováno natolik, aby to stačilo k nápravě. A vymáhání pokut asi nebude moc účinné,“ tvrdí Martina Blažková z Bělé. Také se obává, aby s uplatňováním zákona neměli problémy i spořádaní občané.

Podle Picky však není cílem vyhlášky zcela zakázat pití alkoholu jako takové, ale předcházet problémům spojeným především s nepořádkem.

„Nemáme v úmyslu pokutovat cyklistu, který zastaví před obchodem za to, že tam posvačí a dá si jedno pivo,“ upřesňuje starosta a dodává, že pouze v odůvodněných případech hrozí za porušení vyhlášky pokuta.

„Státní policisté z Poběžovic se v Bělé vyskytují nepravidelně, můžeme je ale kdykoli zavolat a díky vyhlášce určitě lépe zakročí proti problematickým opilcům. Tím se zajistí udržování pořádku a klid,“ říká tajemník Pavel Votruba. Předvedení nepřizpůsobivých osob před přestupkovou komisi v Poběžovicích a vymáhání pokut však vidí jako problematické.

Uplatňovat zákon by také mohla zmocněná osoba, například starosta. „Až vejde naše nová vyhláška v platnost, uvidíme, jak se nám osvědčí a jaké přinese výsledky. Lidem se současný stav nelíbí a myslím, že změnu uvítají,“ doufá Picka.