Čtyři zastupitelské posty získala v babylonských komunálních volbách kandidátka ANO 2011. V důsledku to znamená, že bude mít v sedmičlenném zastupitelstvu nadpoloviční většinu.

ANO nasadilo do voleb 9 kandidátů, protistrana o dva méně. V Babylonu přišlo k urně 142 z 232 voličů, což je účast 61,21%. Vítěznému uskupení dali voliči 514 hlasů (52,34 %), jejich protikandidáti obdrželi 468 hlasů (47,66 %).

Největší přízeň voliči věnovali současné zastupitelce Simoně Schlägelové (ANO, 78 hlasů – 15,17 %) a Miroslavu Pazderovi ( 71 hlas –15,17 %). Do vedení obce poslaly hlasy voličů stávajícího starostu Miroslava Pazderu (Starostové a nezávislí) a zastupitele Tomáše Hrubého, spolu s nimi i nově kandidující Lucii Bradovou.

Na křeslo v zastupitelstvu naopak nestačily hlasy dosavadním zastupitelům – místostarostovi Janu Dufkovi ani Dušanu Petrůjovi a Jaromíru Bezvodovi. Ti kandidovali na jedné listině se starostou.

„Beru to jako realitu a čekám na reakce spolupartnera ohledně uspořádání ve vedení obce. Vznesli jsme návrh na schůzku, ale zatím nikdo nereagoval," uvedl Deníku v pondělí v podvečer lídr kandidátky a dosavadní starosta Miroslav Pazdera.

Neví proto, jak bude vedení obce vypadat. „Zatím o tom nebudu hovořit, protože je to věc otevřená a nechci nic zbytečně rozvířit, je to hodně citlivé téma," podotkl Pazdera.

Lídr kandidátky ANO 2011, který se do zastupitelstva nedostal, byl o něco sdílnější.

„Dnes má naše volební uskupení schůzi, ale zatím není jasné, jak bude povolební vyjednávání vypadat. Běží zatím stále desetidenní lhůta pro podání námitek k volbám," prohlásil bezprostředně poté námi oslovený Vladimír Beránek.

Zjistili jsme, že ANO 2011 má zájem jak o post starosty, tak i místostarosty.

„Ve středu by měla jednat vítězka voleb Simona Schlägelová s dosavadním starostou panem Pazderou. Neodvážím se předjímat, jak jednání dopadne. Náš předpoklad je, že by se paní Schlägelová stala starostkou obce, a chceme obsadit i post místostarosty," prozradil nakonec lídr vítězné kandidátky Beránek a dodal, že vše je předmětem jednání a nic není definitivně uzavřeno.

Zvolení zastupitelé

ANO 2011: Schlägelová Simona 78 hlasů, Kortus Vladimír 70, Kitzberger Václav 67, Polák Karel 63

STAROSTOVÉ A NEZÁVISLÍ: Pazdera Miroslav 71, Bradová Lucie 67, Hrubý Tomáš 68