V příštím týdnu začne desetidenní uzavírka železničních přejezdů v Domažlicích. První dva dny uzavírky přinesou mnohakilometrovou objížďku přes Kout na Šumavě.

„Bude se jednat o přejezd v Jiráskově ulici u zastávky Domažlice-město. ten bude uzavřený od 9. do 10. června," uvedl místostarosta Domažlic Zdeněk Novák.

Od 9. do 18. června budou uzavřeny přejezdy v Pelnářově a Doubově ulici.

„Objízdná trasa v případě uzavírky prvního přejezdu v Jiráskově ulici povede přes Kout na Šumavě,"popsal Novák.

„Přes Kout určitě nepojedu, vezmu to viaduktem u jezdeckého areálu," říká Jaroslav Herpek, který denně autem jezdí po silnice ve směru na Tlumačov. Jako on si nebudou moci poradit řidiči dodávek a nákladních aut, protože viaduktem projedou jen menší auta. „Objíždky kvůli uzavírce dalších přejezdů v dalších dnech, když už bude opět v provozu ten v Jiráskově ulici, povedou už jen po místních komunikacích," dodal místostarosta.

Zásadní změny v železniční dopravě musely pro termín od 8. do 19. června přijmout České dráhy. Z domažlického nádraží nebudou moci vyjet vlaky hned na dvou tratích (do Furthu im Wald a do Plané u Mariánských Lázní).

„Budou přijata zvláštní opatření pro vlaky Praha – Mnichov. Budou vedeny pouze v úseku Praha – Domažlice a opačně podle pravidelného jízdního řádu," uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský a připomenul, že výluka bude probíhat jak na našem území, tak ve stejném termínu proběhne i v úseku Roding – Bodenwöhr Nord.

„Proto je zajištěna náhradní doprava jednak v úseku Plzeň až Schwandorf bez zastavení a také přeshraniční doprava v úseku Domažlice – Schwandorf se zastávkami v úseku Domažlice – Furth im Wald naváže na náhradní dopravu za tamní regionální vlaky," popsal Šťáhlavský. Opatření pro osobní vlaky Domažlice – Tachov a Domažlice – Domažlice město zveřejní České dráhy dodatečně.

Dělníci začátkem dvoutýdenní výluky budou muset odstranit koleje. „Během této výluky se na trati budou měnit dřevěné pražce za betonové, čistit štěrkové lože od náletů dřevin a rekonstrukcí projde i systém odvodnění železničního tělesa," shrnul Marek Illiaš, mluvčí Správy železniční dopravní cesty.

Výlukový jízdní řád.