„Jak přijdou Tři králové, začne se u nás vrtat," odpovídá s úsměvem na otázku, kdy začíná s přípravou tradičních velikonočních dekorací. Právě pštrosí vejce jsou velmi náročná na opracování.

„Musí se obrousit, vyčistit a až pak se může začít s vyřezáváním ornamentů. Nakonec se můžou domalovávat voskem," popisuje složitou přípravu. V rodině paní Červenkové se intenzivně úpravou vajec před Velikonocemi nikdo nezabýval. „Asi před patnácti lety jsem si jedno pštrosí vejce koupila v Mariánských Lázních. Velmi mě zaujalo a já se o pár let později začala pídit po tom, jak bych si ho mohla ozdobit sama. Začala jsem si úpravu sama zkoušet, postupovala jsem metodou pokus omyl," vzpomíná na začátky Kateřina Červenková a dodává: „Začala jsem jako samouk, dírky jsem začala tvořit pilníkem. Po roce jsem si pořídila brusku a od té doby jsem ztracená. Teď už je to pro mě srdcová záležitost."

Z jejích dvou dcer zaujala ruční práce při zdobení vajec mladší Elišku: „Zatím to jen zkouším, dělám kulaté dírky bruskou," popisuje.

Kromě několika pštrosích ozdobila před letošními Velikonocemi paní Červenková i 30 husích a 40 slepičích vajec.