◆ MĚKKÉ PERNÍČKY

Suroviny: 600 g hladké mouky, 250 g cukru moučka, 200 g másla, 6 lžic medu, 2 lžíce kakaa, 3 vejce, 1 kypřící prášek do perníku, 1 lžička perníkového koření.

Postup: Vše důkladně promícháme a propracujeme v hladké těsto, které necháme v lednici odpočinout do druhého dne. Z něj vyválíme 3–5mm silný plát, z něhož vykrajuji perníčky a peču na 150–175 °C asi 5–7minut.

Ještě teplé potíráme rozšlehaným bílkem. Perníčky jsou hned měkké, skladuji je poté v plastové dóze. (viz foto)

◆ MĚKKÉ DOMÁCÍ PERNÍČKY S POLEVOU

Na těsto: 1 kg hladké mouky, 30 dkg moučkového cukru, 20 dkg rozpuštěného medu, 10 dkg tuku (půl na půl Hera a sádlo), 2 dkg jedlé sody, 6 vajec, 1 polévková lžíce perníkového koření, 3 polévkové lžíce kakaa, 3 – 4 žloutky na potření upečených perníčků.

Postup: Důkladně promícháme všechny suché ingredience, poté přidáme tuk, vajíčka a med. Vypracujeme hladké těsto a necháme v ledničce odpočinout do druhého dne. Troubu předehřejeme na 170° C. Z těsta vykrajujeme požadované tvary a pečeme na pečícím papíru. Menší tvary (do 5 cm) pečeme přibližně 10 – 15 minut, větší tvary 15 – 20 minut. Je třeba vyzkoušet, každá trouba peče jinak. Perníčky by měly být měkké. Ihned po vytažení potřeme ještě horké rozšlehaným žloutkem.

Upečené perníčky necháme nejlépe do druhého dne odležet v plechových krabicích a teprve pak zdobíme. Polevu získáme vyšleháním jednoho až dvou bílků s důkladně prosátým moučkový cukrem. Přidáme trochu citronové šťávy. Vzniklou polevu vložíme do několika malých sáčků a uložíme do ledničky, před zdobením ustřihneme malý růžek a zdobíme dle fantazie.

Výše uvedené recepty jsou od Hany Kačkovské

◆ MĚKKÉ PERNÍČKY

Potřebujeme: 25 dkg hladké mouky, 10 dkg moučkového cukru, 5 dkg másla, 1,5 lžíce medu, 1 vejce, 1/2 lžičky jedlé sody, perníkové koření, kakao.

Po upečení potřeme rozšlehaným vejcem. Perníčky jsou hned měkké, lze je pak ozdobit.

◆ PERNÍČKY ´HNEDJEDKY´

Potřebujeme: 650 g hladké mouky, 250 g moučkového cukru, 50 g Hery, 1 lžičku sody, 1 prášek do pečiva, 1 prášek do perníku,trochu ka­kaa.

Vyválíme přibližně 4 mm silnou placku, z ní vykrájíme tvary, které před pečením potřeme kávou a po upečení bílkem.

Tyto recepty poskytla Kateřina Brejchová