„Dravec měl na zádech satelitní vysílač, který sledoval jeho pohyby. Jeho první záznam z Domažlicka pochází z 22. června,“ konstatoval předseda Holýšovského ornitologického klubu Libor Schröpfer.

Než se sup letos na jaře vypravil na své evropské a chodské turné, hnízdil v záchranné stanici na chorvatském ostrově Cres. Jako mládě tam byl umístěn v roce 2017 poté, co kvůli nekázni turistů předčasně opustil hnízdo. Po krkolomné záchranné akci dostal jméno Kruna (česky Koruna) a ve stanici přečkal zimu. Na jaře 2018 byl pak s vysílačem vypuštěn do volné přírody.

PROLETĚL KUS EVROPY

„Kruna se vydal přes Itálii, Rakousko, Maďarsko a Slovensko k Brnu. Pak se dostal k Praze, tam si svůj pobyt rozmyslel a vyrazil na Moravu a do Polska. Až při opětovném návratu do Čech došlo k prvnímu vizuálnímu kontaktu s tachovským ornitologem Zdeňkem Márou a po měsíčním pobytu na rozhraní okresů se objevil u Všekar,“ popsal orlí cestování Schröpfer. A právě tam začala také unikátní honba ornitologů za ptačí raritou.

NAPÍNAVÉ SLEDOVÁNÍ

„Byly to pro nás opravu napínavé chvilky hledat podle GPS souřadnic dravce s rozpětím více než 2,5 metru. Zbylo pár fotografií, ale hlavně neskutečný pocit vidět ptáka, jehož život je v současné střední Evropě prostě nemožný,“ sdělil své dojmy ornitolog Schröpfer.

V místech pozorování se Kruna vždy zdržoval v otevřené krajině s dobrým výhledem po okolí a odsedávky volil vždy na okrajích lesních celků, často v blízkosti pastvin s dobytkem nebo u větších ohrad s chovanou zvěří. Mezi Nemněnicemi, Ostromečí a Černovicemi sbíral potravu na pokosených vojtěškách. Mohl se tam živit usmrcenými obratlovci, například srnčaty či zajíci.

„I přes intenzivní sledování jsme ho nikdy nezpozorovali při příjmu potravy – bylo pro nás trochu záhadou, čím se živil. Veřejnost navrhovala přikrmování, ale to jsme zavrhli. Byl v dobré kondici, vždyť zvládl bez problémů překonat téměř 3000 kilometrů,“ pokračoval Libor Schröpfer.

Kruna se v současnosti nachází na turecko-syrském pomezí. Že si náš kraj při svém turné oblíbil, je patrnéi z mapy, která zachycuje Krunovu trasu. Než nás 10. července opustil a vrátil se na Balkán, navštívil Puclice, Staňkov a Všeruby.

Ilustrační foto
Začal vánoční prodej ryb