Není to jen levná pitná voda, mimochodem jedna z nejlevnějších na okrese (7 Kč vodné, 3 Kč stočné bez DPH), ale také výhodná poloha poblíž Domažlic a okolní příroda. Všechny tyto skutečnosti lákají do Újezda nové obyvatele. A právě zájem stavebníků o parcely nutí zastupitelstvo vymýšlet, jakým směrem se bude obec rozšiřovat.

„Odpovídali jsme na několik dotazů lidí, kteří by u nás chtěli stavět. Při silnici na Pilu a Trhanov jsme museli už v minulosti rozšířit zastavěné území obce, vyrostly tam nové domky, ale museli jsme tam udělat stop stav,“ vysvětlil starosta Václav Kalčík.

Újezdští zastupitelé tak stáli před rozhodnutím, kam nasměrují individuální stavebníky. V úvahu přicházel severní okraj Újezda, lokalita označená jako L1 a zvaná Za Havlovými. „S majiteli pozemků nacházejících se v této lokalitě už jsem jednal. Obec chce prosadit velkou variantu zástavby. Po schválení záměru zastupiteli byl stanoven postup jednání o výkupu tamních pozemků,“ říká.

Jednou věcí je záměr, druhou pak možnosti. „Ne všichni majitelé pozemků nám dali kladnou odpověď, tedy že chtějí prodat. Pro nás by bylo ideální, kdyby prodali všichni, už s ohledem na tvar pozemků,“ uvedl včera starosta Kalčík s tím, že obec by chtěla záležitost vyřešit do půl roku: „V létě myslím budeme moudřejší.“