Andrea Jakešová

zdravotní sestra, Městský domov pro seniory Domažlice

O Štědrém večeru budu sloužit od roku 2010, co se domov otevřel, teprve podruhé, protože mám děti 7 a 11 let. V práci budu od 18 hodin, jsem rozvedená a děti budou na Štědrý den u svého tatínka. Na oddělení mám samé ležící klienty, kterým se budu věnovat, povzbuzovat je a snažit se, aby o Štědrém večeru nebyli smutní. Ježíšek k nám domů přijde o den později.

Jaroslav Konop

profesionální hasič, HZS Domažlice

Už nespočítám, kolikátý Štědrý den za těch 13,5 roku, co jsem u HZS, letos sloužím. Mám děti ve věku 9 a 13 let a Ježíšek k nám proto přijde o den dříve, už 23. prosince. Moje děti jsou rády, že tomu tak je, protože 24. prosince, když budu v práci, pojedou do Klatov k příbuzným. Tam mají pět dětí, o zábavu tam bude postaráno a dcera i syn se už moc těší.

Karel Mládek

výpravčí Českých drah, Domažlice

Štědrovečerní večeři si uděláme 23. prosince, protože na Štědrý den nastupuji v 16 hodin do služby. Za těch 35 let, co na dráze pracuji, už jsem si zvykl. Služba z 24. na 25. prosince je pustá. Poslední vlak přijede na domažlické nádraží o Štědrém večeru po 20. hodině a do rána nejede nic. Manželka je sice doma sama, ale odpočívá, protože má službu na Boží hod.

Jana Vojtová

obsluha čerpací stanice, Domažlice

Štědrý večer budu poprvé trávit v práci na benzínové pumpě. Radost z toho nemám, ale co se dá dělat. Můžu to brát tak, že by někomu mohl dojít benzín a nestihl by kvůli tomu štědrovečerní večeři. Přítel slíbil, že mi na chvíli přijde dělat společnost, tak třeba přinese něco dobrého. A jsem zvědavá, jestli večer někdo přiběhne shánět na poslední chvíli dárky.

Matěj Holý

ostraha výrobního podniku, Plzeň

Já si v letošním roce odbudu štědrovečerní večeři už brzy odpoledne, bude to spíš druhý oběd. Večer pak budu trávit v práci na obchůzkách a na vrátnici. Mám za to slušný příplatek, ale popravdě to dokáže být trochu smutné, zvlášť o Štědrém dnu. Hodlám si to ale následující dny vynahradit tím pravým vánočním povalováním a přecpáváním se cukrovím.

Pavel Lukáš

policista, Dopravní inspektorát Domažlice

Službu na Štědrý den budu prožívat standardně jako každou jinou čtyřiadvaceti­hodinovou službu, kdy budu dohlížet na silniční provoz a šetřit případné dopravní nehody. Kapra a bramborový salát, stejně tak jako rozdávání dárků proto doma máme 23. prosince. Přeji všem krásné Vánoce a doufám, že nehod svátcích bude co nejméně.

(mic, bau, seb)