Léto a pivo, to je spojení, které zkrátka funguje. Osvěží, chutná a zažene žízeň. Deník zjišťoval, na kolik vyjde plzeňská dvanáctka v restauracích v kraji. Hranice čtyřiceti korun v restauracích padla v Plzni už dávno a postupně za půllitr zaplatíte tuto cenu i jinde v kraji. Přesto zájem o dvanáctku neklesá, spíše naopak.

Oblíbeným místem, kam jezdí lidé z Klatovska na obědy i večeře a kde se pořádají svatby či různé akce, je Restaurace a penzion Neznašovy na hlavním tahu z Klatov na Železnou Rudu. Plzeňskou dvanáctku tady mají za 33 Kč. „Zájem o plzeňskou dvanáctku poslední dobou roste,“ řekl provozní podniku Zbyněk Fait.

Jeho slova potvrzují i v restauraci U Kulináře v Domažlicích, kde mají plzeňskou dvanáctku za 42 Kč. Cenu naposledy upravovali vloni na podzim, kdy zdražili o tři koruny. Šéfkuchař Marek Beck k tomu říká , že ačkoli restaurace nabízí i piva Excelent, Master, speciál z volby sládků či řezané, nejvíce zákazníci pijí právě Plzeň. „Tvoří tak osmdesát procent toho, co vyčepujeme.” A nejinak je tomu i v manětínské pizzerii Na Náměstí. „Celoročně nejprodávanější je plzeňská dvanáctka, v létě ji mírně dohání 12° Staropramen, kterou máme jen v letní sezoně,“ říká provozní Renata Kubalová.

Festival piva Gambrinus se uskutečnil na několika scénách v centru krajské metropole. Zahrádky před stany hospod a restaurací pro stovky příznivců piva Gambrinus využilo velké množství návštěvníků festivalu, který krom piva a jídla nabízel i řadu koncertů
Centrum Plzně se proměnilo v pivní zahrádku

V tachovské restauraci Baileys zaplatí lidé 40 korun, v rokycanském podniku Originál 1869 U Václava 37 korun. V Plzni Na Parkánu vyjde Pilsner Urquell nefiltrovaný na 46 Kč a světlý Prazdroj na 44 korun. Stejně stojí i v Restauraci 12 v Kopeckého sadech.

Ovšem pivaři stále častěji vyhledávají i piva místních minipivovarů – a i zde patří dvanáctistupňové pivo k nejoblíbenějším. „Dobřanskou hvězdu 12° mají lidé nejraději. Kategorie světlých ležáků je v České republice unikátem a obzvlášť pití dvanáctistupňových piv má dlouholetou tradici,“ připomíná sládek pivovaru Modrá hvězda Dobřany Petr Petružálek.

Přibližně dvě třetiny všech prodaných piv v plzeňské Beer Factory tvoří plzeňský ležák dvanáctka. „Snažíme se ji vařit podle původních receptur,“ říká majitel pivovaru Joe's garage brewery Josef Krýsl.

Ilustrační foto
Pivovar může plnit nové plechovky

V příšovské restauraci, která čepuje piva z místního minipivovaru, jde nejvíc na odbyt jedenáctka světlý ležák. „Kromě toho máme na čepu dvanáctku světlý ležák a vždy dva speciály, třeba pšeničné pivo nebo polotmavou vídeňskou třináctku. Ta je ze všech speciálů asi nejoblíbenější,“ odhaduje provozovatel restaurace Lukáš Peprný.

Na Tachovsku je ve většině obcí k dostání zlatá jedenáctka místního pivovaru Chodovar. V domácí Restauraci Ve Skále je na čepu i více než pět zdejších piv. „Cena je u všech stejná, 40 Kč za půllitr. Tuto částku už držíme dlouho, více než pět let se s cenou nehýbalo,“ podotkl provozní restaurace Kamil Chvojka.