„Je to věc, která mě moc mrzí a trápí," říká vedoucí knihovny Miloslava Baxová. „Snažíme se o návštěvníky starat, a oni nám občas takhle oplácejí," dodává s tím, že někdy v nestřeženém momentu odcizí knihy, ale i peníze nebo stravenky. „Problémem je, že my knihovnice tu prakticky nemáme koutek pro sebe, kam se čtenáři nedostanou. A zároveň na mnohá místa knihovny prostě nevidíme, jsme tu jen dvě," dodává.

Místnosti v knihovně jsou odděleny několika příčkami, které by se během rekonstrukce měly odstranit, aby tak vznikl otevřenější prostor, jenž umožní knihovnicím celé místo lépe hlídat a který by zároveň měl působit vzdušnější a příjemněji.

„Chceme zpříjemnit prostor knihovny nejen pro čtenáře, ale i pro knihovnice. Proběhnou zde stavební úpravy, vybudování sociálního zařízení pro knihovnu, obnova stávajícího zařízení a také bychom chtěly pořídit nové regály na knihy," plánuje vedoucí Baxová. Projekt na přestavbu interiéru knihovny se teprve připravuje, s rekonstrukcí by se mělo však začít už v létě. Během letních prázdnin tedy bude mít horšovskotýnská knihovna zavřeno.

Vedení města vyčlenilo na zvelebení své knihovny 700 tisíc korun. „Za těch posledních třicet let, co tady jsem, se v knihovně udělala jediná nová věc – dětské oddělení, za které jsme ale moc rády, protože v něm často pořádáme besedy a další akce pro děti," dodala na závěr Baxová.