Soutěž pro žáky středních škol se bude konat v sobotu 17. května na gurmánské akci Apetit Festival za Obchodním centrem Plzeň Plaza. Horšovskotýnští zde své síly změří se žáky Hotelové školy Plzeň a Střední školy zemědělské a potravinářské školy Klatovy.

„Praktická příprava soutěžních jídel začne v 10 hodin ve velkém 'kuchyňském' stanu přímo na Apetit Festivalu. Odborná komise pak zasedne k prostřenému stolu ve 14 hodin, aby ochutnala připravená menu a vybrala vítěze," popsala mluvčí Plzeňského kraje Alena Marešová. Mezi hodnotiteli přitom bude i populární kuchař Zdeněk Pohlreich.

Soutěžní menu musí splňovat důležité podmínky: musí být vytvořeno nejméně z jednoho druhu Regionální potraviny Plzeňského kraje a musí vystihovat tradice a být typické pro Plzeňský kraj.

„Pro letošní ročník si žáci připravili předkrm z tepelně upravené ryby, hlavní jídlo je přichystáno z králíka," popsal Petr Konáš, zástupce ředitele pro odborný výcvik horšovskotýnské školy.

Na vítěze čekají věcné dary i finanční odměna. Vítězný soutěžní tým obdrží 20 tisíc korun, druhý nejlepší tým 15 tisíc korun a odměna za třetí místo je 10 tisíc korun. Žáci z Horšovského Týna se předloni umístili na první příčce a v loňském roce skončili třetí.

„Na vaši návštěvu a podporu při soutěžním klání se těší Michaela Dubová, Radka Tejnorová, Pavlína Deckerová, Albín Augustín Balát, Ivanna Didych, Michaela Křížková (všichni 1.K), Iveta Wimmerová (1.C), Lucie Andrlová (2.K) a Zbyněk Korpáš a Kristýna Cifrová (3.K) jako 'staří' matadoři a velitelé týmu. Hlavním organizátorem a trenérem je učitel odborného výcviku Dušan Rybák," poznamenal Konáš.

Soutěžní menu SOŠ a SOU Horšovský Týn:

Předkrm: Filátko z candáta s teplým čočkovým salátem na opečené cuketě s pečeným cherry rajčetem a fritovaným česnekem

Hlavní chod: Pečený králičí hřbet ve slanině s rozmarýnem a smetanovou omáčkou, baby karotkou, cukrovým hráškem a karlovarským knedlíkem

Moučník: Jáhlový nákyp s ovocem, hruškovým rozvarem s medovinou, zkaramelizovanou hruškou a malinami