S nepochopitelným jednáním ze strany kolegů-podnikatelů, kteří se účastní Vánočních trhů na náměstí, se setkal Bořek Novotný.

„Prodávali jsme občerstvení o Chodských slavnostech a mne napadlo přinést na domažlické náměstí novinku. Hrnečky s potiskem, jako mají například v Norimberku, a v nich by se prodával svařák. Odpadly by tím starosti s odpadem, tedy běžně užívanými plastovými kelímky. Zákazník by si koupil za 25 korun svařák, zaplatil by zálohu za hrneček 55 korun a bylo by na jeho rozhodnutí, zda si ho nechá, nebo nám ho po vypití svařáku vrátí," popisuje Novotný s tím, že si myslel, jak tímto způsobem dostane tradiční Vánoční trhy v Domažlicích o krok kupředu.

„Bylo by to zároveň jakési napasování na světové poměry. Víno by lidé dostali asi o 15 korun laciněji než jinde, nás by to ale nebolelo, protože za kelímek musíme také zaplatit asi šest korun," říká.

Nápad před výrobou hrnečků s nápisem ´Pozdrav z Domažlic – Vánoce 2012´ konzultoval kvůli použití obrázku s domažlickými dominantami a hlavně pak erbu města na radnici, dokonce přinesl před jejich hromadnou výrobou ukázku, jak budou vypadat.

Před zhruba šesti týdny byl seznámen s tím, že se uvolnil jeden ze stánků, které běžně ve vánoční dobu na náměstí bývají a město z nich nevybírá od podnikatelů poplatek za zábor prostranství. „Je to asi tři týdny, kdy se o mém záměru s hrnečky a vínem i tím, že bychom chtěli prodávat rozpečené norimberské klobásy v housce, dále borůvkový a třešňový svařák, dozvěděli ostatní prodejci. Začal křik, do očí mi řekli, že když tam půjdeme my, že jim všechny kšefty sebereme," upřesňuje Novotný.

Na základě výhrad tradičních účastníků Vánočních trhů svolala radnice jednání.

„Já se s nikým nehádám, moje taktika je něžný tlak. Vyslechl jsem si je a řekl, že v podstatě dělají stále to samé. Proč pořád mluví o penězích, vždyť budou Vánoce?! Já od toho neočekávám bůhvíjaký výdělek, ale hlavně propagaci naší restaurace v Trhanově a pizzerie v Babylonu. To přece má rozhodnout zákazník, co chce," líčí s tím, že obavy z konkurence jsou neopodstatněné, neboť si lidé na stejné věci mohou zajít na náměstí do kavárny či restaurace.

Vše nakonec dopadlo jinak a vánoční hrnečky se na náměstí objeví, avšak ne po dobu čtyř dnů, kdy jsou Vánoční trhy u stromečku spojené s kulturním programem.

„Budeme na náměstí u kostela zatím do 18. prosince a pak ještě 19. na běžném středečním trhu. Poté přerušíme a vrátíme se 24. prosince a na dny mezi svátky. Pro nás jsou důležití lidé a jejich spokojenost," sdělil Deníku ve čtvrtek Novotný a dodal, že dalším nápadem je věnovat z každého prodaného hrnečku tři koruny na charitu.

Premiéru budou mít v Domažlicích tyto hrnečky.

Zajímalo nás, jak na celou záležitost pohlíží zástupce domažlické radnice. „Je to pro nás nepříjemná situace, neboť dosavadní prodejci, kteří stáli u zrodu Vánočních trhů, poukazovali na dohodu, že tam nebudou přibývat stánky se stejným sortimentem. Abychom všechny uklidnili, bude tato podmínka dodržena. Novotným vyjdeme vstříc tím, že budou platit jen polovinu za zábor prostranství a poskytneme jim zdarma energie," vysvětluje místostarosta Domažlic Karel Štípek.

V příštím roce chce město nastavit na Vánočních trzích jiné podmínky. „Sejdeme se v lednu a pro rok 2013 nastavíme podmínky pro prodejce tak, že už nebudou limitováni sortimentem. Bude jen na zákaznících, koho si vyberou a ke komu půjdou. Novotným jsme navrhli, že by mohli prodávat na náměstí i 1. ledna při novoročním ohňostroji," dodal místostarosta Štípek.