Již brzy se Trhanovští budou moci pyšnit svým vlastním heraldickým znakem.

Zastupitelstvo obce zadalo zpracování návrhů na obecní znak.

„Byli jsme jedna z mála obcí, které ještě znak nemají. Sousedé jako Klenčí, Chodov nebo Postřekov už znak mají, tak jsme si řekli, že bychom také měli jít s dobou. I lidé už se nás na něj ptali, například různí sběratelé," vysvětlil starosta Ondřej Frei.

Návrhy znaků pro Trhanov připravil heraldik Miroslav J. V. Pavlů. Ten je původním povoláním kuchař, genealogii se věnuje od mládí profesionálně pak od roku 1991. Na svém kontě má už stovky znaků měst a obcí.

„Předkládané kompozice návrhů obecních symbolů představují Trhanov jako chodskou obec (chodské čakany), založenou na místě mlýna (palečné kolo) Volfem Vilémem Lammingenem z Albenreuthu (stříbrný šraňk v červeném poli)," popsal své návrhy heraldik.

„Připravil nám pět znaků, přičemž dva z nich jsme vyřadili i kvůli čakanům jako znakům chodské vsi. To pan heraldik trochu popletl, protože my nejsme chodská ves, ale jsme ves panská," upřesnil starosta.

Dlouhodobými držiteli byli i Stadionové, proto je dalším motivem zlatá vlčí udice v černém poli.

„Stadionové byli rovněž stavebníci zámecké kaple, proměněné později na farní kostel proto hvězdy, eventuálně nimbus s pěti hvězdami coby atributy jeho patrona sv. Jana Nepomuckého," vysvětlil heraldik.

V jednom z návrhů nalezneme i dvě kohoutí hlavy s krky, připomínku pověsti vztahující se k litinovým plastikám umístěným před vchodem do trhanovského zámku kohouti údajně zakokrhali, když Kozinou prokletý „Lomikar" zemřel.

„Zelené pole v základních návrzích symbolizuje zemědělský charakter obce," dodal heraldik Pavlů.

Ze tří návrhů ve dvou barevných variantách (červeno-černé či červeno-zelené pole) vybere vítěze zastupitelstvo, své názory však mohou vedení obce vyjádřit i obyvatelé.