V době, kdy řada dobrovolných spolků zápasí o členy, se o celou třetinu rozrostl Sbor dobrovolných hasičů Trhanov. Přijetím 10 žen a 5 mužů na výroční valné hromadě docílil sbor počtu 45 lidí.

„Ženy určitě oživí činnost našeho sboru," říká přesvědčeně Roman Votava, který předtím, než spolu se starostou SDH Václavem Prantlem předali žezlo mladým, byl na postu jeho náměstka.

PŘED ZAČÁTKEM VÝROČNÍ VALNÉ HROMADY. Za předsednický stůl usedli (zleva) pokladník Miloš Tůma, starosta okrsku Eduard Sýkora, starosta sboru David Sadílek, velitel Dominik Neumaier, dále Roman Votava, starosta Trhanova Ondřej Frei a revizor Václav Prantl

Trhanovští si desítku žen, které mají posílit spolek a zároveň ho reprezentovat v požárním sportu, nadmíru považují. Nové kolegyně převzaly členské průkazy oblečené do slušivých stejnokrojových košil s nezbytnými kravatami; až na jednu výjimku.

„Do sboru jsem šla zároveň s dcerou, musíme hasičský spolek u nás podpořit," řekla nám Helena Stašová st. Skutečnost, že košile pro ni objednaná byla sice dostatečně velká, avšak potřebovala by prodlouženou délku, brala s rezervou. „Nevadí mi to, objednají mi jinou, klidně můžou pánskou," smála se.

Starosta sboru David Sadílek novým členkám a členům slavnostně předal průkazy, ženy poté dostaly od svých kolegů prostřednictvím Václava Prantla růže.

„To, že se dala děvčata dohromady, má své počátky na memoriálu v Postřekově, kde viděla Klenečské a Postřekovské a padlo tam, že by soutěže také mohly zkusit," podotkl Prantl.

„Je to poprvé v historii, co se ženy přihlásily do sboru hasičů a je to dobře. Víte, že okolní sbory již mají ženy delší dobu. Jsem také rád, že vaši mladí, které jste si zvolili do čela sboru, se zaučují. Jsme velice spokojeni, že se podílíte na pořádání akcí v obci, ať už je to ples nebo dětský den. Myslím, že spolupráce hasičů a obce bude nadále trvat, a co se týče finanční podpory od obce, obec s ní počítá a prostředky vám poskytne," uvedl mj. starosta Trhanova Ondřej Frei.

Trhanovský sbor si považuje své techniky, již získal za symbolické euro od kolegů z partnerského Gleissenbergu – konkrétně hasičský speciál značky Magirus Deutz.

„Ohledně darovaného auta a výstroje, již obec zakoupila, bych chtěl říct toto: O auto se staráme, jak nejlépe můžeme. Je plně vybavené, jsou v něm žebříky, zásahové kabáty, rukavice i nové přilby. Máme i novou elektrocentrálu. letos ji ještě musíme v autě ukotvit. To je úkol číslo jedna. Úkol číslo dvě je dát po letech dohromady stříkačku. Bez její generálky to nemůžeme na soutěžích nikam dotáhnout," podotkl Votava.

Hasiče přišel pozdravit i starosta okrsku Klenčí a člen výkonného výboru Okresního sdružení hasičů Domažlice.

„Chtěl bych vám poděkovat za práci, již jste vykonali. Dnes je vás tu podstatně více, a to díky ženám. Mám jen připomínku, abyste do plánu činnosti dali více ´hasičiny´ – cvičné výjezdy, školení a tak podobně. Budete si muset vycvičit děvčata," upozornil Trhanovské Eduard Sýkora a dodal, že by si hasiči měli rozmyslet, koho navrhnou za něj do vedení okrsku, neboť po 18 letech hodlá s funkcí skončit.

Hasiči mají kromě již popsaného obrovský úkol, a to nechat opravit motorovou stříkačku tak, aby se na ni mohli spolehnout a mohli oni i nově přibrané členky při soutěžích konkurovat jiným týmům. To ostatně potvrdil i starosta sboru David Sadílek a velitel Dominik Neumaier, který valnou hromadu řídil.