„Lešení už stojí pěkných pár dní, ale zatím jsem tam dělníky neviděla," uvedla Deníku místní obyvatelka, ale nepřála si být jmenována.

„Už jen postavit lešení na této státem vyhlášené památce nebylo jednoduché. Je to vlastně to základní a velice důležité. Při jeho stavbě, protože nebylo možné ani vhodné postavit je jednoduše od základů kostela, bylo nutné nejprve v několika místech přistoupit k rozebrání střechy kostela," podotýká starosta Trhanova Ondřej Frei.

A přestože na místě budoucích oprav věže kostela sv. Jana Nepomuckého, jež je spolu se sousedními objekty areálu zámku státem chráněnou památkou, zatím jen stojí lešení, uskutečnil se tam už kontrolní den.

„Za účasti zástupců Památkového ústavu, domažlických památkářů a samozřejmě Obce se konal v pátek kontrolní den. Při něm jsme se přesně domluvili na následném postupu prací," doplnil trhanovský starosta.

Podle jeho slov by věž kostela měla být opravená nejpozději do konce měsíce října.

Věž trhanovského kostela je obehnaná lešením.

„Rozpočet na opravu je zhruba 620 tisíc korun, přičemž 200 tisíc korun jsme obdrželi jako dotaci od ministerstva kultury. V případě kostela se jedná se o třetí etapu oprav. Při první etapě jsme nechali opravit jeho přední část, ve druhé etapě se vylepšovala zadní část kostelní lodi ze zámeckého dvora. Je to kulturní památka, a protože se naše obec nechce zadlužit, snaží se opravy řešit alespoň částečně pomocí dotací. V tomto případě jsme nebyli na první pokus se svými žádostmi úspěšní, takže jsme vyčkávali, až nějakou dotaci obdržíme," podotkl.

Na věži se nejen nově pokryje měděným plechem kopule, ale vyspraví se také omítka. Změnu dozná i křížek na vrcholu věže, ten by měl být pozlacený. Zajímalo nás, v jakém časovém horizontu bude památka uvedena do náležitého stavu.

„Postup prací je stanovený tak, že tento týden ve středu nastoupí klempíři a zahájí práce na báni kostela," prozradil na závěr starosta Frei.

Věž trhanovského kostela je obehnaná lešením.