„Dnes budeme sčítat, pak bude ještě následovat hodnocení jednotlivých uchazečů a potom výběrové řízení," řekl starosta Kdyně Jan Löffelmann.
Kdo se ujme realizace projektu za zhruba šest a půl milionu korun, bude jisté až za čtrnáct dní.

„Je to starý objekt. Je třeba udělat nový krov a střechu, topení, rozvody a chceme opravit i starou pavlač. Přestavba bude zahájena  letos v říjnu a  a příští rok  do 30. června bychom měli být hotovi," pokračuje Löffelmann.

Bezbariérové byty vzniknou přímo na kdyňském náměstí a budou určeny starším invalidním občanům.
„Dům s možností bezbariérového přístupu, kde před osmdesáti lety hospodařili Tochorovi, se k tomuto účelu náramně hodí. Byty budou vhodné i pro vozíčkáře, protože budou kompletně bez bariér, a to včetně chodeb," popisuje kdyňský starosta Jan Löffelmann.

Ačkoliv ve Kdyni mají  sociálních bytů poměrně dost, počet žádostí o ně stále narůstá.
„Máme zde dvaatřicet garsonek 1+1 a ještě dalších deset bytů vhodných pro starší invalidní občany, na druhou stranu však pětadvacet žádostí o takové byty. Proto jsme se rozhodli vybudovat v Tochorovně další čtyři, z nichž tři budou 1+K, a ze čtvrtého uděláme garsonku," pokračuje Löffelmann.

Ačkoliv o prostory v tomto domě, který stojí v centru dění, měli zájem i někteří kdyňští podnikatelé, zastupitelé se rozhodli raději pro byty.
„Podle mne je to správné rozhodnutí. Invalidní  senioři budou mít všude blízko a budou v centru dění, takže se nebudou cítit sami. Na druhou stranu podnikat se dá ve Kdyni i na jiných místech. Jednou budeme všichni staří a zrovna třeba my skončíme na vozíčku a budeme rádi, že jsou takové byty k dispozici. Mělo by jich tady být mnohem víc," myslí si Karel Kögel ze Kdyně.

Kdyňským pomůže při realizaci tohoto projektu i dotace z ministerstva pro místní rozvoj.