Starou plechovou čekárnu už nenajdete na tlumačovské návsi. Nahradila ji nová, moderní, a příhodného umístění se dočkaly nádoby na tříděný odpad.

„Impulsem k tomu, abychom postavili novou čekárnu, se stala skutečnost, že pan inženýr Bohmann věnoval naší obci finanční dar ve výši 100 000 korun s tím, že si přeje, aby tato částka byla využita pro veřejně-prospěšné účely," předeslal před slavnostním střiháním pásky starosta Miroslav Kabourek.

Tlumačovští zastupitelé poté zvažovali, jak přesně darované peníze využijí. Volba padla na novou čekárnu, neboť právě autobusy ČSAD jsou důležitým spojením Tlumačovských s okolním světem.

Zdroj: Youtube

Čekárnu využijí nejen senioři mířící do Domažlic k lékaři, ale hlavně děti při dojíždění do školy v Mrákově.

„Rozhodli jsme se, že současně se stavbou nové čekárny a plochou pod ní se udělá i další, na niž budou umístěny zvony, které slouží k odkládání odpadu tak, aby byl prostor za čekárnou uklizený," upřesnil záměr shromážděným občanům starosta Kabourek.

Tlumačovští pochopitelně zvažovali jaký typ čekárny zvolit, aby kromě dalšího co nejdéle vydržela.

„Záměrně se vybrala čekárna otevřeného typu, důvodem je – řeknu to kulantně – aby nesloužila jinému účelu, než je krátkodobé čekání na dopravní prostředek," připomněl starosta.

„Náklady na samotnou stavbu čekárny včetně dopravy a osazení činily 112 692 koruny, úprava plochy a základy pro čekárnu přišly na 116 014 korun," vyčíslil Kabourek s tím, že další náklady vznikly nákupem tújí, které vysadili místní hasiči. Ti se podíleli i na odstranění a přesunu staré čekárny, která bude po opravě sloužit k uložení hasičského sportovního náčiní.

„Úklidové práce prováděli naši občané, za což jim tímto děkuji," uvedl na závěr tlumačovský starosta.