Zakládací listina byla napsána na bílý pergamen a roku 1859 vložena do plechové schránky, která byla ukryta do základního kamene stavby. Světlo světa znovu spatřila až v sobotu 30. března roku 2013, kdy ji při dokončování demolice nemocnice objevili pracovníci klenečské firmy Jan Neumayer a Martin Pfeifer.

Nález si převzal regionální historik Zdeněk Procházka a následně svěřil kus beztvarého mokrého pergamenu do péče konzervátorek Státního okresního archivu Domažlice se sídlem v Horšovském Týně.  Ty vlhký a zapáchající pergamen vyčistily a srovnaly. Voda, která však do děravého plechového pouzdra pronikla, pergamen zcela zničila. Dochovala se z něj pouhá čtyři slova.

„Pak mi ale najednou zavolali z nové Domažlické nemocnice, že text listiny našli," řekl historik Zdeněk Procházka. „Byl totiž zapsán i ve staré kronice Domažlické nemocnice. Kronika se do nové budovy přestěhovala spolu s nemocnicí," dodal.

Text zakládní listiny zní takto:

„V jedenáctém roce přeslavného panování Jeho císařského a královského apoštolského veličenstva Františka Josefa I. položil se tento kámen slavně rukou vysoce urozeného a milostivého Pána pana Tomáše šlechtice z Putzlachru, toho času c.k. místodržitelského raddy a krajského v Plzni, u přítomnosti nížepsaných, co základ k nemocnici, již zastupitelstvo obce královského svobodného hraničního města Domažlic na základě usnesení ode dne 25. září 1857, číslo 1598 od cís. král. krajského úřadu dne 26. května 1858, číslo 6667 stvrzeného k nápomocenství tělesně trpícímu člověčenstvu založilo."

Jan Jakubše – notář-výbor
Jakub Florian – purkmistr
Tomáš z Putzlacherů – krajský
Jan Faster – děkan a vikář
Michal Florian – výbor
Ondřej Ibscher – radní
Jan Pirner – krajský rada
Karel Simony – okresní představený