Náměstí Míru se v pondělí večer zaplnilo demonstranty, kteří požadovali demisi ministryně Marie Benešové a premiéra Andreje Babiše.

Podobné demonstrace se uskutečnily asi ve 130 dalších městech po celé republice a na protestu v Domažlicích se sešlo více než sto lidí.

„Není pro nás přijatelné, aby na postu ministra spravedlnosti byla žena, která den před svým jmenováním tvrdí, že nehodlá na státních zastupitelstvích dělat žádné změny a den po svém jmenování prohlásí, že je nutná reorganizace státních zastupitelství a zrušení dvou z nich,“ vysvětlila za organizátory Jana Filipová a dodala, že Benešová již také dva roky opakovaně zpochybňuje premiérovo trestní stíhání a a otevřeně říká, že si lze v Čechách trestní stíhání objednat.

„Po listopadu 1989 by mě absolutně nenapadlo, že bude potřeba znovu demonstrovat,“ sdělil svůj názor Líbal a dále poznamenal, že se demonstruje za demokracii, svobodu a základní právo moci vyslovit svobodně svůj názor, neboť to vše je dnes čím dál víc ohroženo.

Politická situace České republiky není lhostejná ani místním občanům. „Myslím, že představitelé státu by měli jít morálním příkladem pro nás i naše děti. A pokud se děje něco nemorálního, tak bychom se my občané měli ozvat. A jsem rád, že se to v poslední době děje,“ poznamenal jeden z účastníků domažlické demonstrace Josef Johánek.

Ilustrační foto.
Údajná krize oddaluje projekt nových bytů