V sobotu 20. prosince se vlaky rozjel do všech koutů republiky a lidé si jej mohou připálit a odnést do svých domovů.
Na Domažlicku budou skauti a skautky rozdávat Betlémské světlo hned na několika místech. Přímo do Domažlic jej vozí členové oddílu Ještěrky až z Plzně.
Domažlice a Klenčí
Předávat ho budou již tradičně v postranním vchodu kostela Narození Panny Marie na náměstí Míru, a to 24. prosince od 10:00 do 11:30. Stejný oddíl bude také na Štědrý den od 10:00 do 11:00 rozdávat světlo v kostele sv. Martina v Klenčí pod Čerchovem.
Prapořiště
Skauti a skautky ze střediska Lípa Prapořiště přinášejí Betlémským světlem radost svému okolí již asi pět let. Světlo si připalují od domažlických skautů a rozdávají je v Prapořištích a ve Kdyni. Letos je bude možné dostat 23. 12. na Živém Betlému od 16:00 na faře ve Kdyni. Prapořišťští nosí světlo i do Penzionu pro seniory ve Kdyni.
Holýšov
Již více než 10 let rozdávají Betlémské světlo členové holýšovského oddílu Volný národ, kteří si je vozí stejně jako Domažličtí z Plzně. Proč světlo rozdávají, přiblížil vedoucí oddílu Petr Kolenatý: „Ta symbolika světla, které přijelo až z Betléma, je obrovská a mít takové světlo doma během Vánoc je pro mnohé lidi úžasný zážitek.

Pro děti rozdávání světla znamená, že se setkají s lidmi, kterým není „duchovno" ještě úplně lhostejné."

Holýšovští skauti a skautky světlo dříve rozdávali v ulicích města, ale nakonec se také přesunuli do kostela, kam si pro světlo přichází mnohem více – nejen věřících – lidí. Světlo zde již rozdávali v neděli, ale bude možné si jej z kostela sv. Petra a Pavla odnést i při mších kdykoliv během Vánoc.
Staňkov
Betlémské světlo se bude rozdávat i ve Staňkově.
Přijít si pro ně můžete do kostela sv. Jakuba Staršího na Štědrý den od 9:00.
Tradice z Vídně
A jak se vůbec světlo dostane až do našich končin? Plamen každoročně putuje z Betléma do Vídně, kde ho rakouští skauti předají skautským delegacím z celé Evropy. Letos se tak stalo v sobotu 13. 12. 2014 ve 14 hodin v největším vídeňském evangelickém kostele na Lutherplatz 1, Wien–Gumpendorf, kde nechyběli ani Češi. V pátek 19. prosince v 15 hodin světlo v pražské katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha převzali od skautů a skautek zástupci církví a další významné osobnosti. Den poté – v sobotu 20. prosince – se Betlémské světlo „rozjelo" vlaky do celé republiky.

„Pro skauty je Betlémské světlo symbolem míru, přátelství a klidu a jsem moc rád, že právě toto mohou skauti o Vánocích přinášet lidem do jejich domovů," popisuje smysl akce pro skauty a skautky jejich starosta Josef Výprachtický.

Světýlko zažehnuté v místě narození Ježíše Krista k nám letos dorazí již po dvacáté páté. Myšlenka šíření předvánočního pokoje a míru vznikla v Rakousku, odkud se rozšířila do téměř třiceti zemí světa. Úplně poprvé plamínek přicestoval v roce 1986 letadlem do Lince, kde se jeho rozdávání stalo součástí vánoční sbírky rakouského rozhlasu a televize na pomoc postiženým dětem. K nám se Betlémské světlo dostalo až po pádu čtyřicetileté komunistické vlády a v rukou exilových skautů putovalo v prosinci 1989 až pod sochu sv. Václava v Praze.