Po velmi úspěšném prvním ročníku bitvy připravila horšovskotýnská skupina historického šermu Samotáři její druhý ročník.

„O letošní ročník historické bitvy je velký zájem. Tentokrát nás inspiroval rok 1431, kdy proběhlo další neúspěšné obléhání Horšovského Týna husitskými vojsky," říká vedoucí Samotářů Pavel Svojanovský a pokračuje: „Po zkušenosti z prvního ročníku, kdy bitvu navštívilo více než tisíc diváků, jsme usoudili, že je třeba zvětšit prostor pro stany účinkujících, a tím uvolnit samotné bojiště před hrobkou tak, aby měli rytíři i samotní diváci více prostoru a bezpečí, ale i místo pro občerstvení, dobové tržiště, koutek s tvořivými činnostmi pro děti a další atrakce."

Vlastní doprovodný program začíná ve 14 hodin historickým šermem. Přes dobovou hudbu, fakíra a klání keltských válečníků se dostaneme do roku 1431, na husitské bojiště na louce pod terasou kostela.

Novinkou pro letošní ročník bude od 18 hodin dětská bitva pro přibližně 50 dětí z řad diváků. Večer bude hrát k poslechu skupina Metanoon a celou akci zakončí v 22 hodin ohnivá show.

„Také bude možnost prohlédnout si kostel sv. Anny a atraktivní prostory trauttmansdorffské hrobky. Budeme doufat, že nám bude přát počasí a že bitvu přijde zhlédnout co nejvíce lidí," dodal závěrem Pavel Svojanovský.

Jaroslav Čedík