„Včera se v oblasti horního toku Křemelné, Starých Hutí, Vysokého Hřbetu přehnala silná a srážkově vydatná bouřka, včetně velkého množství krup. Křemelná a další menší potoky, se poměrně dost rozvodnily. Na některých místech okolo silnic byly naplavené až půl metrové vrstvy krup,“ uvedl Jan Schafhauser, který se v místě nacházel.

Průtrž mračen zažili také lidé, kteří zavítali v sobotu na hrad Kašperk. Azurové nebe se náhle proměnilo v černé a spustili se prudký déšť rovněž doprovázený kroupami. Cestami tekly proudy vody. Zhruba po půl hodině ale vše ustalo a návštěvníci si užívali slunného odpoledne.

Protest proti jadernému úložišti.
Ve Velkém Boru demonstrovali proti jadernému úložišti

Deštivou předpověď hlásí Český hydrometeorologický ústav i na neděli. Na Klatovsku se očekává ojedinělý výskyt silných bouřek doprovázených přívalovými srážkami s krátkodobými úhrny kolem 40 mm a kroupami. „Lokálně se očekává přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů a podobně. Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty. Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně. Vývoj a postup bouřek lze sledovat na výstupech z meteorologických radarů na internetu ČHMÚ www.chmi.cz nebo v aplikaci mobilního telefonu,“ informoval Český hydrometeorologický ústav.

Na Plzeňsku může být dle předpovědi situace horší. Tam se očekává se výskyt velmi silných bouřek s přívalovými srážkami s krátkodobými úhrny kolem 60 mm a kroupami. V opakovaných bouřkách může napršet v součtu i kolem 80 mm.

Šumavláček opět jezdí ze Železné Rudy k Černému jezeru.
FOTO, VIDEO: Od soboty můžete k Černému jezeru opět Šumavláčkem