Členové Sboru dobrovolných hasičů ze Stráže v sobotu slavili a s nimi i jejich sousedé a kolegové hasiči. Strážští si totiž letos připomínají 90. výročí vzniku svého hasičského sboru, který byl založen ve svátek samostatnosti, dne 28. října roku 1923.

Sobotní oslavy začaly mší u tamní kapličky, poté se obcí vydal slavnostní průvod hasičů a krojovaných k nedalekému památníku, kde proběhl pietní akt s položením věnce. Procesí pokračovalo ke stanu u obecního úřadu, kde probíhal hlavní program. Strážští hasiči ocenili celkem patnáct svých členů, k tanci a poslechu hrála Dupalka, večerní zábavu pak zpestřila ohnivá mušketýrská show a následný ohňostroj.

Společně s hasičskými oslavami se konalo také setkání Stráží z celé republiky. Toho se zástupci 'naší' Stráže v minulosti zúčastňovali a tentokrát na ně připadlo pořadatelství. Do chodské obce zavítali zástupci ze Stráže pod Ralskem, Stráže nad Nežárkou a z Hojsovy Stráže, kterou najdeme u Železné Rudy.

„Myslím, že setkání u nás bylo povedené a všem Strážím se líbilo. Hojsova stráž se dokonce vyjádřila, že to bylo zatím nejlepší setkání vůbec," prozradila starostka pořádající obce Nikola Kinzlerová. „A nutno říct, že všichni s námi vydrželi slavit dlouho do noci. Mám dojem, že ještě teď všichni vyspávají," poznamenala starostka se smíchem v neděli v půl jedenácté dopoledne.