Osmašedesát let zůstala ve stodole v Rudolticích ukrytá munice z II. světové války. Majitel objektu pan Josef ji objevil náhodou při úklidu.

„V každé stodole jsou kouty, které se moc nepoužívají, a v takových místech se většinou najdou poklady. Tak tomu bylo i u nás. Když jsem jeden z takových rohů uklízel, objevil jsem starou zaprášenou bedýnku. Otevřel jsem ji a viděl, že je v ní stará ostrá munice do pistolí a samopalů. Bylo toho asi sto kousků,“ popisuje nález jednašedesátiletý Josef a pokračuje: „Bylo mi jasné, že to tady musí ležet už od války, protože u nás doma nikdy žádné zbraně nebyly a nikdo nikdy nebyl ani třeba myslivec.“

Pan Josef s nálezem nijak nemanipuloval a raději okamžitě informoval policii.
„Ve zrezivělé bedýnce byly tři zásobníky a množství volně položených nábojů. Na místo nálezu byl povolán i balistik z plzeňského odboru kriminalistické techniky a expertíz. Ten zjistil, že se jedná o ostrou pěchotní munici do ručních zbraní, která pochází z druhé světové války. Munici zajistil a převezl k dalším úkonům,“ řekla domažlická policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Podle pana Josefa zde munici zapomněli ustupující němečtí vojáci.  „Já jsem se narodil až po válce, ale z vyprávění vím, že  ustupující Němci odpočívali po vesnicích. Vždycky prý se někde vyspali, najedli a pokračovali v cestě. Munici vozili s sebou. Na jednu bedýnku zřejmě zapomněli. Nikdo o ní nevěděl, tak zůstala v rohu stodoly ukrytá osmašedesát let,“ dodává pan Josef s tím, že ačkoliv se podle odborníka jedná o unikátní a historicky cenný nález, je rád, že se munice zbavil oficiální cestou.

A jak se správně zachovat při nálezu munice?
„S žádným předmětem připomínajícím munici nemanipulujte. Nebezpečí tkví v tom, že není zřejmé, v jakém stavu se nacházejí inciační mechanismy. Některé mohou být vlivem času nefunkční, jiné se  stanou maximálně citlivými na vnější podněty. Pokud kdekoliv – ať již při výkopových pracích či při úklidu, naleznete předměty, u kterých budete mít podezření, že by se mohlo jednat o munici či její součást, přerušte veškeré práce, s předmětem nijak nemanipulujte a přivolejte policii. Na místo nálezu budou přivoláni policisté pyrotechnické služby, kteří si předmět převezmou k likvidaci,“ vysvětluje Brožová s tím, že občané, kteří by si nalezenou munici ponechali doma a zkoušeli s ní jakkoliv manipulovat, se vystavují trestní odpovědnosti za nedovolené ozbrojování.“