Masivní kácení suchých a kůrovcem napadených stromů pokračuje.
„Stále ještě likvidujeme škody, které nadělal loňský extrémně suchý rok. Máme ztráty na nově vysázených porostech, ale sucho bylo tak obrovské, že zaschly i dospělé stromy. Jedná se o tisíce kubíků lesa," uvedl ředitel Domažlických městských lesů Jan Benda.

Kvalita uschlých stromů není valná, proto jsou lesáci nuceni prodávat kulatinu, která slouží jako stavební dříví, levněji než vloni.
„Kvůli kvalitě musíme s cenou dolů, což se projevuje na hospodářském výsledku za letošní rok, který poklesl o 20 procent. Plnometr kulatiny, který jsme vloni prodávali za 2 400 korun, bude letos stát 1 900 až 2000 korun," pokračuje Benda.

Zatímco stavebníci, kteří kulatinu potřebují například na stavbu krovů, mohou ušetřit, pro domácnosti, které dřevo používají na otop, zůstává cena stejná.
„Cena palivového dřeva zůstává stejná už asi čtyři roky. Ani letos nebude jiná. Ti, co palivové dřevo vyrábí v lese, také nejdou s cenou dolů," řekl Václav Vondraš, prodejce palivového dřeva.

„U palivového dřeva totiž kvalita nehraje takovou roli jako u stavebního. Palivové dřevo může ležet v lese na hromadě třeba pět let," dodal Vondraš.
Suchem poznamenané stromy jsou navíc snadno napadnutelné kůrovcem a musí z lesa pryč.
„Lesní porosty jsou oslabené a už nyní je u nás zvýšený výskyt kůrovce, hlavně v nižší nadmořské výšce, například v oblasti Domažlic, Pasečnice a Babylonu. Naštěstí je nyní pro lesy ideální počasí a zatím to nevypadá, že by se kůrovec množil ve velkém, jak se původně předpokládalo," pokračuje Benda.

Od ledna do konce října spadlo vloni v našem regionu pouhých 419 milimetrů srážek, přičemž průměr bývá 530. Naposledy bylo takové sucho v roce 2003. Naštěstí se nevyplnily předpovědi, že letošní rok bude ještě sušší.

Lesáci i s takovým vývojem počasí však musí počítat.

„Nedostatek srážek během roku nás možná donutí k tomu, že budeme muset místo smrků vysazovat více melioračních a zpevňujících dřevin, jako jsou jedle, duby a buky. Jejich pěstování je ale finančně mnohem náročnější. Musí být vysazeny do oplocenek, aby byly chráněny před zvěří," dodal Benda.