Prapodivné standardy zdobily včera obecní úřady například v Kvíčovicích a Chodské Lhotě. Z nástavců na prapory, ze kterých většinou vlají vlajky naší republiky, shlížely na obce staré dřevěné hrábě.

Starostové těchto obcí se totiž rozhodli připojit k celorepublikovému protestu proti připravovanému rozdělení evropských dotací pro obce na další roky. Podle Sdružení místních samospráv ČR, které protest zaštítilo, je připravované rozdělení evropských dotací nového rozpočtového období 2014 až 2020 centralizované a nespravedlivé.

Hrábě proto symbolizují hrabivost ministerstev, státních institucí nebo velkých firem, kvůli kterým podle starostů už pro venkov nezbude moc peněz.

Kvíčovickému starostovi Janu Bostlovi se například nelíbí, že aby obce získaly peníze na opravu chodníku, musejí tak učinit v rámci mnohdy zbytečných projektů, jako je vybudování cyklostezky a podobně.

„Je třeba docílit toho, aby peníze nerozděloval úředník od stolu a vymýšlel nesmysly, ale aby peníze šly rovnou obcím, které s nimi naloží podle vlastního uvážení a potřeb. Dokázali bychom udělat daleko smysluplnější věci za daleko méně peněz,“ poznamenal již dříve Bostl.

V Kvíčovicích umístili do stojanů na prapory hned dvoje hrábě. „Jedny nám ochotně zapůjčil pan Mařík a druhé pan Šlégl,“ uvedla účetní obce Eva Brychcínová.

Kolemjdoucí nedaleko kvíčovického úřadu netušil, proč  má budova úřadu a zároveň hostince tak neobvyklou výzdobu. „Nemám nejmenší ponětí, proč to tam je,“ prohlásil muž, který si nepřál být jmenován – po objasnění smyslu celé akce ale se stanoviskem starostů souhlasil. 

„Je fakt, že peníze z evropské unie se asi hrabou jenom na jednu stranu, kupují se za ně všelijaké nesmysly a pro malé obce, které je potřebují, už zůstanou jen zbytky. Nevím ale, nakolik takový protest pomůže,“ dodal.

Recesistické vyvěšení nástroje navázalo na podobnou akci, kdy symbol přeškrtnutých hrábí nesly i tabule, které před měsícem obce vyvěšovaly na vjezdové značky.

Na včerejšek byla původně plánovaná mnohem důraznější akce – demonstrace starostů v Praze.  Ta však byla odložena, protože podle předsedkyně svazku Jany Juřenčákové došlo k posunu ze strany ministerstva pro místní rozvoj a sdružení místních samospráv bude s ministerstvem dál jednat.  Pokud se ale starostové s ministerstvem nedohodnou, demonstrace se uskuteční.

Hrábě vyvěsil i starosta Chodské Lhoty František Jílek.
„Bohužel se tento spolehlivý ruční nástroj v nástavci na prapor dlouho neohřál,“ popsal Milan Zajíc z Chodské Lhoty.
„Hned po sejmutí opět sloužil svému poslání. Hrabání trávy si letos užijí nejen hrábě, ale i jejich obsluha. Kéž by obce mohly z evropských peněz pořídit stroje hodné jednadvacátého století a tento osvědčený nástroj symbolizoval pouze hrabivost,“ dodal.