„Tohle je gladiola Abraxas, která byla vyšlechtěna na Moravě. Mám tu mečík Elegant původem od pana Lelka ze Slovenska, na který jsem hrdý," upozornil nás na zajímavé exponáty Jaroslav Beneš z Doubravy u Nýřan, který pěstuje mečíky.

„Mezi jiřinami jsou top ty od ´Spartakuse´, což je odrůda tmavě bordová a z ní jsou vyšlechtěny další různě žíhané," zmínil Deníku známý český ´jiřinkář´ Svatopluk Masopust ze Lnářů.

„Za zmínku stojí ještě tenhle velkokvětý mečík, který jsem vypěstoval ze semen od pana Ehla. Zatím nemá jméno, mám ho vedený pod číslem 33/06. Asi mu dám název ´červený gigant´, nebo tak podobně, ještě nejsem rozhodnutý," prozradil Beneš.

Z Lidového domu se už při našem příchodu trousili lidé obtěžkaní květinami, které si od zahrádkářů zakoupili. „Šla jsem si pro skalničky, protože zakládám skalničkový záhon. Přijela jsem s maminkou a kamarádkou z Blížejova a výstava se nám moc líbila," řekla nám Marie Levičková.

„Květiny mne zajímají, protože patří k přírodě stejně, jako ptáčci, které chovám. Přišli jsme si vše s manželkou prohlédnout, mají tu opravdu nádherné květiny," pochválil zahrádkáře místní chovatel Miloslav Macán.

A nebyl jediný. „Jsou tady úžasné velkokvěté jiřiny, všechny možné barvy, až oči přecházejí. Na zahrádce mám jenom malinké ve vrhlíčcích, protože ty vysoké potřebují prostor," prozradila Jitka Svobodová z Mašovic.

Upoutal nás pár, který si u květin cosi zapisoval. „Odpovídáme na diváckou anketu, které květiny se nám zde nejvíce líbí," vysvětlila Dagmar Blechtová z Křenov.

„Na výstavy sem jezdíme pravidelně, protože máme nedaleko chalupu. Miluji mečíky a oceňuji to, že si zde mohu koupit cibulky květin. V minulosti jsem tu zakoupila například tulipány, mám i mečíky, protože naši mají v Praze domeček se zahrádkou," sdělila nám Hana Vítková z hlavního města.

„S tím, jak se nám výstavu povedlo připravit, jsem spokojený. Lidi sem chodili už v době, kdy jsme ji připravovali a dost jich tu čekalo už hodinu před zahájením," prohlásil předseda staňkovských zahrádkářů František Fay.