Staňkov Chovatelé ze Staňkova minulou neděli odstartovali každoroční třináctitýdenní maraton chovatelských trhů. Ty pokračují i zítra a potrvají až do března.

„Z prvního trhu, který byl navíc tak brzy po Novém roce, jsem měl trochu obavy. Počasí nebylo moc dobré, hodně to venku klouzalo a bál jsem se, že hlavně ti starší lidé nepřijdou. Nakonec se ale přece jen návštěvníci ukázali a mohli jsme být spokojení," popsal předseda staňkovských chovatelů Josef Baxa.

Trhy ve Staňkově nabízejí tradičně slepice, kohouty, husy, kachny, holuby i exoty, ale především králíky, o které je i největší zájem. Pravidelné nedělní trhy v sídle chovatelů v Plzeňské ulici č.p. 27 začínají vždy v osm ráno a končí ve dvanáct.

Na Staňkovské chovatelské trhy přijíždění každoročně chovatelé z domažlického regionu, ale také z Tachovska a jižního i severního Plzeňska. Ti, kteří shánějí něco vhodného do chovu, přijíždějí do Staňkova s jasným záměrem i z velké dálky. Staňkovské trhy se totiž za téměř padesát let svého trvání staly už vyhlášenými.

Neodmyslitelnou součástí chovatelských trhů je i posezení a dobré jídlo. Každou neděli se nabídka mění. Povinností každého člena, který má v konkrétní neděli službu, je, že musí připravit něco k jídlu. Někdy to za členy udělají manželky, jindy jde o čistě chlapské dílo.

O uplynulé neděli si návštěvníci pochutnávali na domácí slepičí polévce s nudlemi a prokládané sekané.

Staňkovští chovatelé mají v současné době sedmnáct členů.

„Náš věkový průměr je bohužel už docela dost vysoký a těch aktivních členů, kteří se mohou zapojit a pracovat, je už málo. Ale snažíme se táhnout tu chovatelskou káru dál a udržet si určitou úroveň," zakončil Baxa.

V neděli však nemusíte jen do Staňkova, na nedělní trhy zvou i chovatelé z Postřekova. Trh zvířat, který pro všechny zájemce připravili ve svém areálu v Mlýnci, se koná od 9 do 11 hodin.