Celou noc a dopoledne zůstala mladá srna uvězněna v mase pryskyřice v Bělé nad Radbuzou. Nebezpečné místo hned vedle silnice je mezi statkem a elektrárnou už od doby, kdy zde před patnácti lety shořelo 80 vagonů pryskyřice. Ta se v horku promění v tekoucí past a v noci opět ztvrdne na kámen.

„Zvíře skočilo do příkopu a zabořilo se až po břicho do rozteklé pryskyřice. Nemohlo se dostat ven a jak se ochladilo, pryskyřice ztvrdla. Srna už neměla šanci," říká Petr Bobál, který se spolu se svým bratrem a otcem snažil dlouhé hodiny srnu zachránit.

„Objevila ji tady jedna paní v sobotu před polednem a přišla se nás zeptat, jestli neznáme nějakého myslivce, který by srnu zastřelil. Srna křičela. Okamžitě jsme zavolali otce, který pracuje v záchranné stanici pro volně žijící živočichy. Mezitím jsme se snažili srně pomoci," pokračuje Petr Bobál.
Dostat vyděšené zvíře ze smrtelné pasti nebylo jednoduché.

Bylo vyděšené. Muži ji přikryli  hlavu, aby se uklidnila do doby, než bude uspána. Aby ji dostali ven, museli ji opatrně vykopat krumpáči i s obrovským balem pryskyřice.

„Srna je tady nejspíš od pátečního večera, protože není   pohublá. Je však jisté, že na ni někde čeká srnče," řekl Karel Bobál, který hned, jak dorazil na místo, pokračoval v záchraně srnky.

„Pryskyřice se ze zvířete dostává špatně. Musíme místo nejdříve zmrazit a pak smolu pomalu odlamovat a odsekávat," vysvětluje Karel Bobál.
Záchrana srny trvala celé hodiny a stále nebylo jisté, zda se zvíře zotaví. „Těžko říci, zda to vůbec přežije. Má otevřené rány a pohmožděniny, jak se snažila dostat ven. Převezeme ji do záchranné stanice, aby ji prohlédl veterinář. Bude muset dostat antibiotika," dodává Karel Bobál s tím, že místo je velmi nebezpečné i pro lidi.

„Budu kontaktovat starostu. Musí se s tím něco dělat. Pokud to nepomůže, obrátím se na životní prostředí a inspekci," zdůraznil.
Místní, kteří záchraně zvířete přihlíželi, si až nyní uvědomili, jakou mají za domy časovanou bombu.

„Vůbec mi nedošlo, jaké tady číhá nebezpečí. Vždyť by tam mohl spadnout i člověk. Navíc je to silně hořlavé. Stačil by jediný nedopalek cigarety a vybouchne to tady všechno," prohlásila žena, která bydlí hned v sousedství pryskyřicové skládky.

„Nikdo s tím nic nedělá celá léta. Už jsem tady odsud tahal telata a z druhé strany je spousta koster zvířat, která ve smole uvízla," přidává se další.
Podle místních koupil pozemek, na jehož šesti stech metrech jsou stále ještě tuny pryskyřice, před 15 lety soukromník.

„Byla tady obrovská hala. Tu napěchoval pryskyřicí, protože tady chtěl vyrábět střešní krytiny. Pak ale zjistil, že se s tím neuchytí, tak si to nechal  pojistit a taky zapálit. Zmizel do světa a zbyla tady po něm jen tahle spoušť. Hasiči tenkrát nevěděli, co s tím. Když na to dopadla voda, vypařila se. Teď by to bylo to samé," nechal se slyšet další z bělských občanů.

A jak se k celé věci staví radnice?

„Nevíme, čí je to vlastně pozemek, několikrát se převáděl. Hned po požáru nabrali pracovníci životního prostředí vzorky a ujistili nás, že to není životně škodlivé ani ohrožující. Dosud jsem neslyšel, že by se tam něco stalo. Pokud tam uvízlo zvíře, může se stát cokoliv. V takovém případě hned v pondělí budeme zjišťovat vlastníka a podnikneme patřičné kroky," uvedl starosta Bělé nad Radbuzou Libor Picka.