Nepříjemně překvapená byla ředitelka domažlické obchodní akademie Věra Prantlová z žádosti domažlického občana na koupi části vzácného parku, v jehož středu škola stojí. 

  Park s mnoha vzácnými a jedinečnými stromy je přitom od roku 2001 registrován jako významný krajinný prvek. Soukromník by měl zájem o zatravněnou část pozemku o výměře asi deset  arů.

„V žádném případě s prodejem nesouhlasíme. Park je nejen významným krajinným prvkem, ale zároveň slouží i veřejnosti města. Konala se tu například svatba, park navštěvují mateřské školy, veřejnosti je otevřen téměř celý den a ornitologové zde každoročně pozorují ptactvo,“ říká Prantlová s tím, že škola počítá s tím, že park příští rok dovybaví lavičkami s popiskami pozorované lokality a zároveň chystá i projekt pro základní školy.

„Ve vytčené lokalitě chceme vybudovat  malá políčka jako ukázku ekologického hospodaření. Projekt má velmi reálné obrysy a není finančně náročný,“ dodává Prantlová.

Nad požadavkem ohledně odkupu části parku ´spadla brada´ i odborníkům z firmy Dozapo, kteří o tuto ojedinělou lokalitu již několik let pečují.

„Pokud by kraj, který je majitelem parku, prodal zmiňovaný desetiarový pozemek, došlo by k výraznému narušení arboreta celé zahrady a tento legislativou chráněný park by přišel o svoji významnou část. Tento pozemek, jež byl dříve zelinářskou zahradou, lemuje šest vzrostlých stromů. Ty byly vysázeny v roce 1926. Jedním z nich je velmi hodnotný dub šarlatový. Laik o takové stromy nedokáže pečovat. Nebojím se říci, že by je nechal porazit, protože podle nové vyhlášky by na to měl právo,“ říká Tomáš Ridel, odborník, který se o park stará.

Park  je unikátní a v našem regionu ojedinělý. „Dalším podobným  prvkem je Americká zahrada v Chudenicích,“ dodal Ridel.