Rtuť teploměru šplhající až ke třicítce a dále, nebe s mráčky, z nichž nespadne ani kapka vody. To je počasí těchto dní na Domažlicku. V souvislosti s počasím vyhlásili v neděli 21. července meteorologové výstrahu týkající se nebezpečí vzniku požárů, a to až do odvolání.

V pohotovosti jsou samozřejmě hasiči.

„Nejdůležitější je, aby občané vzali na vědomí, že suché, teplé počasí zvyšuje nebezpečí vzniku požárů, a podle toho se v přírodě chovali. Nejčastější příčinou požáru v těchto letních dnech je nedbalost dospělých " říká Václav Petržík ředitel územního odboru HZS Domažlice.

Co přesně je v těchto dnech, kdy platí výstraha, zakázáno?

„Při tomto suchém a teplém počasí je třeba vyhnout se ve volné přírodě použití zdrojů otevřeného ohně, jako jsou sirky, cigarety, zapalovače, různé vařiče a podobně. Nerozdělávat ve volné přírodě oheň, v lesích je celoročně zakázáno kouřit. Stejně tak platí celoročně zákaz vypalování trávy a porostů. " podotýká Petržík.

Vzhledem k tomu, že jsou prázdniny, opékají se vuřty a konají se oblíbené grilovačky, čeho je třeba dbát? „Většinou se tyto věci dělají na zahrádkách a opatrnost musí být obdobná jako v přírodě. Vlastník nemovitosti či pozemku, kde se opéká a griluje, by neměl rozdělávat oheň za velkého větru. Nezbytné je pomalé přikládání, aby měl dotyčný oheň pod kontrolou. Určitě by se neměl od ohně vzdalovat, měl by mít pro všechny případy připravené jednoduché hasební prostředky, například vodu a lopatu," doplňuje.

Uplynulou neděli zaznamenali hasiči na Domažlicku dva požáry. Ve 12:39 hodin vyjížděli mezi Vidice a Libosváry, kde se jednalo o hořící ohniště v lese. Ve druhém případě to bylo večer, 36 minut po osmé hodině, kdy vyjížděli hasit do Havlovic doutnající štěpky.

„Za poslední období bylo zaznamenáno více požárů v přírodním prostředí. Teplé a suché počasí způsobuje, že v přírodě se může požár rychle šířit a může dojít ke značným škodám. Je tedy třeba zvýšené opatrnosti při pohybu v přírodě – nerozdělávat ohně, nekouřit, neodhazovat nedopalky," vysvětluje Petržík.

I vlastníci lesů by měli dbát zvýšené opatrnosti při práci v porostech. „Měli by počítat s tím, že hašení požáru v lese a v přírodě vůbec je komplikované, a to už z hlediska dostupnosti. V lesích jsou často místa, kam se s technikou nelze dostat. Nepříjemné je, když dojde k požáru hrabanky a kořenového sytému. Požár se může skrytě rozšířit po velké ploše," zakončuje.