„Velmi! Jednak se těším na Domažlice, připadám si zde téměř jako na domácí půdě, jelikož s Čerchovanem a Markem Vorlíčkem spolupracuji snad od roku 2000 a vždy si s nimi ráda zazpívám. A samozřejmě se velmi těším i na Dvořáka a jeho Stabat Mater, což považuji za vůbec nejkrásnější sborovou skladbu v tomto oboru. Prvně jsem ji zpívala právě ve svatojakubském sboru o Velikonocích v roce 1995 a byl to pro mě nezapomenutelný zážitek – jako sólista tam tehdy zpíval ještě pan Eduard Haken,“ uvedla.

Přesně před 10 lety si sopránové sólo zazpívala i s Čerchovanem v Domažlicích a Klatovech. Na zpěv je dílo velmi náročné, navíc v programech ne tak časté, takže ve zpěvačce vzbuzuje i respekt.

Ten může u některých vzbudit i Mozart, s nímž Eva Müllerová debutovala. „Pro zpěváky je Mozartova tvorba často repertoár, se kterým v opeře začínají. Jeho hudba je krásná a zároveň dokonale napsaná, takže se zpívá takříkajíc sama od sebe,“ říká umělkyně. Dokonce si díky Mozartovi splnila sen: „Na konzervatoř jsem přišla s představou árie Královny noci, která mě jako dítě jednou uchvátila v Národním divadle a kterou jsem považovala za absolutní vrchol. Tehdy jsem z toho zážitku měla pocit, že je to něco nadlidského, že ty nejvyšší tóny znějí spíš jako ptačí zpěv. Vůbec mě nenapadlo, že bych to někdy mohla sama zazpívat. Takže já mám splněno!“

Eva však není jen sopranistkou. Vedle konzervatoře studovala francouzštinu na Karlově univerzitě. Ačkoli je zpěvným jazykem obvykle italština či latina, není od věci mít francouzštinu zvládnutou. „Pokud se máte naučit nějaký obsáhlejší part v cizím jazyce, který neovládáte, pak je francouzština vražedná! Naučit se mnoho stran nicneříkajících slabik, které obsahují podivné vokály a nosovky, jaké se v češtině vůbec neobjevují, prokousat se textem, kde se polovina písmen vůbec nepřečte a další se přečtou úplně jinak, než by člověk předpokládal, to si ani nechci představit.“

Eva Müllerová nepocházíz hudební rodiny a nechodila ani do tzv. lidušky na žádný hudební nástroj. S notovými party se poprvé setkala po maturitě v chrámovém sboru sv. Jakuba. Sama říká, že to byla spíše náhoda. Nakonec vystudovala konzervatořa o tom, jak krásný hlas má, se posluchači přesvědčív neděli v Domažlicích.

Ford Tranzit, do kterého bočně narazilo vozidlo značky Škoda Superb.
Superb narazil do dodávky