Původně byly několik století umístěné v nikách nad vchodem kostela sv. Petra a Pavla na horšovskotýnském náměstí.

Počátkem devadesátých let se sochy začaly rozpadat a hrozilo, že by jejich úlomky mohly někoho zranit. Sochy tedy byly přemístěny na nádvoří zámku u vchodu do jízdárny. Měly projít restaurováním a pak se vrátit na své původní místo, což se nestalo. A tak zůstaly na zámku po mnoho let.

Letos však musely ze zámku pryč. Déle na zámeckém nádvoří zůstat nemohly, protože bylo rozhodnuto, že bude pro letošní turistickou sezonu nádvoří volně zpřístupněno pro veřejnost.

Sochy sv. Petra a Pavla jsou majetkem církve, ale ta údajně na jejich opravu neměla prostředky. Nakonec se našlo místo, kam obě sochy umístit, a to do kostela v klášteře. Zde jsou již umístěny sochy z křížové cesty od sv. Anny, které byly zrestaurovány restaurátorkou paní Amortovou. Ta byla také celou dobu přítomna jejich stěhování a zároveň popisovala, jak bude restaurování probíhat. „V současnosti se vyřizuje dotace a příští rok by mělo dojít k samotnému restaurování. Bylo již vystaveno závazné stanovisko od památkářů. Stav obou soch, sv.Petra a Pavla, je natolik vážný, že se nejprve musí napustit a zpevnit vakuovou technologií a teprve potom, po vytvrdnutí a vyschnutí, se bude moci začít s klasickým restaurováním,‘‘ popsala restaurátorka Amortová, která v současnosti pracuje na památkách v Praze.

Co bude dál s opravenými sochami? Správně by se měly vrátit do nik na kostele. Větší pravděpodobnost ale je, že zůstanou v klášterním kostele, kde společně se sochami od sv. Anny vytvoří lapidárium určené pro veřejnost. „Jestli se sochy vrátí na původní místo, anebo zůstanou v prostorách kláštera, by možná měli rozhodnout odborníci a lidé v tom zainteresovaní. Obě varianty mají totiž své plusy. Vrátit věci na svá původní místa je dobré, ovšem ze vzniklého lapidária by mohla být zajímavá expozice,“ okomentoval Ondřej Váchal, občan Horšovského Týna.

Do klášterního kostela na stejné místo by se mělo rovněž přesunout několik desítek předmětů ze zámeckého depozitáře. Klášterní kostel je majetkem města, které do budoucnosti počítá s jeho využitím.

Autor: Jaroslav Čedík, Petra Kůtová

Draženovský trakař 2018
OBRAZEM: Draženovští jezdili na trakaři