Z mouky, vajec, cukru, různých polev a marcipánové hmoty dokáže udělat dorty a figurky, které jsou přesnou kopií hraček, modelů či pohádkových postaviček.

Iveta začala s pečením tvarovaných dortů před dvěma roky a dodnes jich má na svém kontě už více než dvě stovky.

Tyto zázraky dělá po večerech doma v kuchyni a přitom se stará o dvě maličké děti.

„Jde udělat ledacos. Pečením těchto výrobků se neživím, ale dělám je spíše pro své známé. Jsou pracné, ale mě se moje práce stala koníčkem,“ říká Iveta Johánková.

Tvarované dorty peče podle přání. „O tvarované dorty, kterým říkáme 3D, je veliký zájem. Většinou jsou ozdobené marcipánovou figurkou, která je na celém dortu to nejpracnější,“ pokračuje Johánková.


Ke své práci potřebuje velkou fantazii, různé náčiní a hlavně internet.

„Když za mnou přijdou známí s tím, že chtějí pro své děti dort s Krtečkem nebo třeba Spider–Manem, najdu si na internetu, jak postavička přesně vypadá a podle obrázku figurku z marcipánu vytvořím. Pak musím ještě vymyslet, jaký pod ni upeču dort. U Krtečka je to jasné. Dort musí vypadat jako rozkvetlá louka s krtinou, na kterou posadím figurku Krtečka, ale co takový Spider–Mann. Někdy je to opravdu oříšek, ale to je právě to, co mě baví,“ vysvětluje cukrářka.

Aby tato sladká dílka
byla přesně podle cukrářčiny představy, potřebuje k tomu několik dní.

„Nejdříve musím upéct těsto a pak ho poskládat do žádaného tvaru, promazat náplní a nechat ho pořádně ztuhnout. Je těžké dokončit podobné dorty během jednoho dne. Nejdéle, po sečtení osm hodin, jsem zatím dělala dort ve tvaru zámku,“ říká Johánková.

3D dorty jsou oblíbenými dárky i mezi dospělými.

„Jedním z mých dortů byl obdarován i hokejista Martin Straka. Dalo mi to hodně přemýšlení, ale nakonec měl podobu hokejového dresu. Dělala jsem toho hodně, například divočáka, účetní knihu či kabelku. I když se téma pro dort mnohdy opakuje, nikdy ho nedokážu udělat úplně stejný,“ dodává Johánková.

Třikrát do roka jezdí Iveta na sraz amatérských cukrářek. Vstupenkou na sraz je dortík o průměru patnácti centimetrů, upečený na předem domluvené téma.

„Hezké na tom je, že po vyhodnocení toho nejlepšího jsou dorty věnovány dětem do dětských domovů. Na sraz pojedu v květnu. Téma je tentokrát Z pohádky do pohádky. Už mám vše vymyšleno, jen ještě nevím, jak bude dort vypadat,“ zakončuje Iveta Johánková.