Zaplacením ceny za školní lyžařský kurz starosti rodičů nekončí, nemalé peníze stojí potřebná výbava. Řada rodin přitom lyžařské vybavení kupuje pouze kvůli jednomu týdennímu lyžařskému zájezdu.


Kromě sjezdových či běžeckých lyží a hůlek nebo snowboardu je nutné myslet i na lyžařskou obuv, důrazně se doporučuje i helma a lyžařské brýle. Důležité je také funkční oblečení. V posledních letech se nedílnou součástí vybavení lyžařů stala ochranná helma. Na její pořízení dříve přispívala největší zdravotní pojišťovna v zemi – VZP. To se ale už změnilo.


„Příspěvky na ochranné pomůcky jsme poskytovali v minulosti a postupně jsme od tohoto benefitu ustoupili, protože se zaměřujeme především na přímou prevenci vzniku onemocnění, to znamená, že přispíváme klientům např. na očkování,“ vysvětlil mluvčí VZP Jiří Rod. Pokud se všechny tyto výdaje sečtou, dopracujeme se k několika tisícům korun. Potomek navíc pořízenému lyžařskému vybavení brzy odroste.


Jedním z řešení je zapůjčit si výbavu ve specializované půjčovně. Ceny jsou různé, lyžařský set si však můžete zapůjčit již od sedmi set korun, snowboard s výbavou pak od devíti set.

„Na lyžařské kurzy jezdíme v 2. ročníku osmiletého studia a v prvních ročnících vyššího gymnázia,“ popsal Jan Anderle z GJŠB Domažlice.
Žáci nižšího ročníku absolvují kurz formou denního dojíždění na Šumavu (Železná Ruda, Špičák).

„Tento kurz je finančně dostupný pro téměř všechny naše studenty, proto se ho účastní zhruba 90 procent všech žáků,“ konstatoval Anderle a pokračoval: „Všichni žáci zvládnou alespoň základy lyžařské techniky, které mohou pak využít, případně prohloubit na kurzu ve vyšším gymnáziu.“

Týdenní kurz pro starší studenty domažlického gymnázia se koná v Peci pod Sněžkou. „S tím souvisí i vyšší cena kurzu a logicky nižší účast studentů. Zájem se pohybuje mezi 50 – 75 procenty studentů ročníku,“ upřesnil učitel tělesné výchovy. Na těchto kurzech probíhá výuka běžeckého a sjezdového lyžování i snowboardingu.

Gymnázium zajišťuje zapůjčení lyžařského materiálu. „Přímo pro výuku carvingu využíváme i lyže snowblade, které jsou také studentům k dispozici,“ dodal Anderle.

V omezené míře je možné využít sociální příspěvek pro studenty z nadace Via Lucis.
„I přes možný příspěvek však zůstává bohužel cena zejména pobytového kurzu pro některé studenty příliš vysoká,“ uzavřel Anderle.
Podobný důvod je zřejmě příčinou nezájmu žáků domažlického učiliště o lyžařské kurzy. „Nepořádáme je pro malý zájem,“ potvrdila ředitelka Zdeňka Buršíková.
Ve spolupráci s družební školou Berufsschulle Cham se však bude tradičně konat sportovní den na sněhu.
„Letos připadne na pátek 17. února, kdy vyrazí autobus našich žáků v doprovodu pedagogů na Velký Javor. Tam se sejdou s kolegy z německé školy a stráví den užíváním zimních radovánek. Vybrat si mohou ze sjezdového lyžování, biatlonu, snowboardu, sněžnic a sáňkování,“ uvedla Alena Sedláčková, zástupkyně ředitelky SOU Domažlice a k možnosti zapůjčení vybavení pro žáky uvedla: „Lyže na půjčování jsme mívali, ale to bylo v dobách pravidelného pořádání kurzů. Nyní už tomu tak není.“

Rok co rok jezdí na lyžařské kurzy také mrákovští školáci.
„Jezdíme pravidelně na Špičák na chatu Hořec. Je tam obrovská výhoda i v tom, že hned za chatou je svah, který máme také sami pro sebe,“ říká zástupkyně ředitele ZŠ Mrákov Barbora Anderlová.

Se zaplněním kurzu nemají Mrákovští problémy.
„Bereme dvacet dětí a pokud kurz nenaplníme žáky sedmých tříd, oslovíme osmáky a deváťáky. Nikdy jsme neměli problém kurz zaplnit.
Se školáky jezdí na kurz tři pedagogové. Ředitel školy Vladimír Duffek má na starosti běžkaře, učitelky Barbora Anderlová a Jiřina Blahutová pak sjezdaře, jichž bývá převaha.

„Já se pak také věnuji snowboardistům, neboť jsem si udělala kurz u Krajského pedagogického centra v Plzni. Předtím jsem už jezdila, nebyla jsem úplný začátečník,“ vysvětluje Anderlová s tím, že chtěla uspokojit zájem žáků o tento druh sportu.
„Letos odjíždíme v pondělí 13. února. Některé děti si s sebou berou jak lyže běžky, tak i sjezdovky. Vždy večer se dohodneme, kdo následující den půjde na svah a kdo na túru na běžkách,“ upřesňuje učitelka.

Mrákovští školáci mají o kurz zájem i přesto, že škola nedisponuje lyžařským vybavením. To jim musí rodiče buď koupit nebo vypůjčit.
„Na Špičák na chatu tamního SKI klubu jezdíme proto, že lyžařský kurz je možné pro děti uspořádat za solidní ceny. Doprava, jídlo a pobyt je vyjde bez poplatku za vleky zhruba na 2 000 korun,“ zakončuje učitelka Anderlová.

Kolik stojí vybavení?

Nové lyžařské vybavení:

lyže 4000 Kč
hůlky - 290 Kč
obuv - 1700 Kč
helma - 700 Kč
brýle - 390 Kč
CELKEM - 7080 Kč
zapůjčení lyžařského setu: od 690 Kč

Nové snowboardové vybavení:

snowboard - 2500 Kč
obuv - 1000 Kč
brýle - 390 Kč
helma - 700 Kč
CELKEM - 4590 Kč
zapůjčení setu na snowboard: od 890 Kč