Světový den výživy, jenž vyhlásila OSN na 16. říjen, si připomněli tentýž den zajímavou akcí žáci Základní školy a Odborné školy H. Týn.

Měli možnost dozvědět se o tom, jak je výživa důležitá, a také mohli nahlédnout prostřednictvím filmů z tématu Naše posvícení, které poskytla organizace Člověk v tísni, na místa ve světě, kde děti trpí hlady.

„Organizace naší škole poskytla portál filmů, dále prostírání a plakáty. Po promítání děti živě diskutovaly," říká učitelka Jiřina Příbková.

Ve škole proběhlo promítání těchto filmů a následovala diskuse.

„Upozornili jsme žáky na problematiku hladu, kterým trpí ve světě téměř miliarda lidí. Do školy jsme u příležitosti Světového dne výživy pozvali na přednášku paní Andrlovou, která se věnuje produktům zdravé výživy. Velice zajímavá přednáška byla spojena i s ochutnávkou produktů," doplňuje výchovná poradkyně školy Jaroslava Kubecová.

Připomínku světového dne výživy zpestřili svým spolužákům ti, kteří se na budoucí povolání připravují v oborech Potravinářská výroba a Pečovatelské služby.

„Připravili soutěžní ochutnávku vyrobenou z 10 druhů lokálních a zdravých potravin. Nejvíce chutnala pomazánka z tvarohu, na druhé příčce se umístilo sladké pečivo z pohanky a na třetím místě pak skončil desert z agaru," zakončily pedagožky.