Za nápadem stojí jejich třídní učitelka Michaela Šindelářová. Ta během prázdnin třídu vyzdobila a vymyslela program, jímž klasické hodiny oživí. „Ještě během léta dostaly děti domů zapečetěné dopisy. V nich se dozvěděly, že jsou přijaté do školy čar a kouzel. Obdržely i zlatý lístek na nástupiště devět a tři čtvrtě, díky němuž se dostaly do třídy,“ nastínila kantorka.

Mluvící moudrý klobouk pak třináct žáků rozdělil do skupin a poslal do jedné z kolejí nesoucích filmové názvy Zmijozel, Havraspár, Nebelvír a Mrzimor. „Během celého školního roku žáci plní úkoly, které jim oznamuje zahoukání sovy ze skrytého reproduktoru. Čteme knihu Harryho Pottera, učíme se kouzlit a sbíráme body. Skupina, která jich bude mít nejvíc, získá pohár kouzelníků,“ doplnila Šindelářová.

Na víkendové oslavy 900 let od první písemné zmínce o městě dorazilo několik tisíc návštěvníků.
OBRAZEM: Koncerty i zápasy. Na oslavy do Bělé nad Radbuzou dorazily tisíce lidí

Třeťáci jsou z tematické třídy i netradičního programu nadšení. „Ani nechci chodit domů. Nejraději bych tady zůstal. Líbí se mi i paní učitelka, která má zelený plášť jako profesorka McGonagallová ve filmu,“ prozradil devítiletý Šimon Giebl. Dodal, že ho baví i plnění úkolů: „Minule jsme po škole hledali zaklínadlo. Když jsme ho našli, museli jsme se ho naučit.“ Radost byla znát také u jeho osmiletého spolužáka Petra Pelnáře.

„Nejvíc jsem se těšil, až nás moudrý klobouk vybere do kolejí. Hodně moc se mi líbí třída a plakát, kde je Sirius Black a kytka Mandragora, která je jako živá,“ vyprávěl.