Desítky starostů a zástupců obcí z celého okresu se ve středu sešly na skládce odpadů v Lazcích.

Důvody k setkání byly hned tři – každoroční shromáždění členů Sdružení obcí pro odpadové hospodářství Lazce, připomenutí již dvacetiletého výročí provozu skládky a slavnostní zahájení provozu nové úložné kazety.

„Skládka je krásná stavba, kterou stavíme proto, abychom ji zavezli a nebyla vidět," zažertoval předseda Sdružení obcí pro odpadové hospodářství Lazce Libor Picka.

Hromady odpadu se na skládce vtěsnávají do takzvané kazety – rozlehlé jámy, kterou od půdy odděluje speciální fólie a vrstva pneumatik se štěrkem.

Skládka dosud disponovala třemi takovými kazetami, k dvacátým narozeninám dostala čtvrtou. Nové úložiště, vybudované z financí samotné skládky, má kapacitu 100 tisíc tun odpadu.

Skládka v Lazcích začala fungovat v roce 1994. Byla vybudována na bývalé vojenské střelnici a nachází se na místě s ideálním půdním podložím plným nepropustného jílu.

Sváží se na ni odpad z celého okresu kromě Kdyňska, které má vlastní skládku v Libkově. Do Lazců putují běžné komunální odpady z domácností, průmyslové odpady i obsah z velkoobjemových kontejnerů.

Zvlášť se umisťují pneumatiky, nebezpečné odpady, jako jsou plechovky od barev, ředidla či baterie, výrobky zpětného odběru (lednice, televizory, počítače a podobně). Tyto druhy odpadu se po čase odvážejí na specializovanější místa, nebo do spaloven. V Lazcích najdeme také kompostárnu pro různý biologický odpad – nejčastěji trávu či zbytky ovoce a zeleniny ze supermarketů.

Skládka má dva vlastníky – Sdružení obcí Lazce a soukromého provozovatele Lazce-GIS s.r.o. Nyní vlastní 48% procent sdružení obcí a 52% soukromý provozovatel.

„Důležité ovšem je, že zvyšovat nebo měnit ceny může pouze sdružení," upozorňuje předseda Picka. „Pro veřejnost je podstatné, že cena zůstává i nadále zachována, nemáme důvody ji zvyšovat," dodal.